Mit várhatunk, ha nárcisztikus a párunk?

iho   ·   2023.12.01. 13:00

A nárcisztikus személyiség jellemzője, hogy nehézséget jelent, hogy igazi őszinteséggel fogadja és adja a szeretetet. Éppen ezért, ha a párkapcsolatban az egyik fél nárcisztikus, akkor az számos problémát fog generálni.

Mit érdemes tudni erről a személyiségzavarról, és mit tehetünk, ha ilyen kapcsolatban élünk? Ebben a cikkben ezeknek a kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Ha bizonytalanok vagyunk…

Érdemes feltennünk a kérdéseinket egy hozzáértő szakembernek, ráadásul ezt akár interneten keresztül is megtehetjük az Onlinepszichológus.net pszichológusait választva. Így gyorsan és hozzáértő válaszokat kaphatunk. De lássuk, mit kell tudni a nárcisztikus személyiségzavarról!

A magányos gyermek

Nem a semmiből támad a nárcizmus, hiszen az a gyermek, aki ilyen felnőtté vált, nem élhette át, hogy önmagáért, tiszta szívből szeretik. Innen ered a “magányos gyermek” kifejezés is. Őt csak akkor szerették, ha megfelelt az adott feltételeknek. Ebben gyökerezik az, hogy képtelen az önzetlen szeretetre. Adni és kapni sem tud.

Sérül az intimitás

Egy párkapcsolatban sincs ez másképp, egész egyszerűen nem képes igazán közel engedni magához másokat. Annak ellenére, hogy szeretné megélni ezt az érzést, nem tud feloldódni benne. Túl sok számára az ilyen szintű közeledés, frusztrációt okoz, ezért elutasítja. Nem tud elszakadni attól a félelemtől, hogy végül elutasításban lesz része.

A nárcisztikus nem képes elszakadni attól az érzéstől, hogy ő nem elég jó. Éppen ezért próbálja kompenzálni azzal, hogy valamilyen területen túlszárnyalja mások elvárásait, vagy legalábbis ezt a képet alakítja ki önmagáról. 

Milyen viselkedés jellemzi a párkapcsolatban?

Sajnos többnyire versengés vagy grandiozitás, hatalomra törekvés, illetve akár bántalmazó kapcsolat kialakítása is. A másik fél felé mindeközben alapvető elvárás, hogy csodálattal legyen felé.

Miközben a másikat lenézi, kritizálja, és kizárólag neki lehet igaza is. Ezek a viselkedések a belül megélt csökkentértékűségből, értéktelenségből fakadnak.

Amikor valamilyen konfliktus adódik, az énközpontúság fogja uralni a terepet. Azaz neki szabad és joga van, attól függetlenül, hogy ezzel mit okoz a másik fél számára. Empátia tekintetében szegényesek, a saját igényeinek megfelelően formálják a kapcsolatot.

Van segítség?

Talán ez az egyik legfontosabb kérdés azok számára, akik egy nárcisztikus párral élnek együtt. Kezelhető személyiségzavarról van szó, ám ehhez hosszú időre, akár éveken keresztül zajló dinamikus pszichoterápiára van szükség.

Természetesen ez is csak abban az esetben fog működni, ha az érintett fél részéről van hajlandóság a változtatásra. Azaz abban az esetben, ha csak a pár egyik feleként szeretnénk, hogy a kedvesünk személyiségében változások történjenek, az sajnos kevés lesz a valódi sikerhez. Sőt  a terápia sokszor csak egy még elnyomóbb, bátnalmazóbb párkapcsolat irányába viszi a beteget.

Ezt szem előtt tartva, a saját helyzetünket némileg objektíven is megítélve hozhatjuk meg a megfelelő döntést afelől, hogy maradunk vagy sem a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő párunk mellett.


(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek