Mitől keletkeztek az árvizek? – a műhold válaszol!

iho/repülés   ·   2013.06.09. 09:22
Május végén és június elején az Európai Űrügynökség (ESA) SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) műholdja rekordértékeket mért, ami a talaj felső rétegeiben tárolt víz mennyiségét illeti, főleg Németország területén – írja az Űrvilág űrkutatási hírportál.  Az esős tavasz után ugyanis a talaj nedvességtartalma a lehető legnagyobb volt, és erre jöttek rá az utóbbi időszak nagy esői. Mivel a talaj már telített volt, nem volt képes elszívni és visszatartani az esővíz egy részét, ami így hirtelen a folyókba jutott.


 


Az EASA képein SMOS május 31-én és június 2-án gyűjtött adataiból készült képeken a legnagyobb nedvességratalmú talajok kék színnel látszanak, a kevésbé nedvesek sárgával.

Az SMOS által gyűjtött adattípus integrálása az „éles” előrejelzésekbe még a – remélhetőleg nem túl távoli – jövő kérdése. De közben a németországi árvíz elleni védekezés segítése érdekében aktiválták az ilyen katasztrófák esetén érvényes nemzetközi megállapodást – írja a portál. Ennek értelmében a műholdas távérzékelési adatok haladéktalanul és ingyen a hatóságok rendelkezésére állnak. Az egyezményt szinte az egész világ műholdüzemeltetői aláírták.

Kapcsolódó hírek