Mobilunkkal is fizethetünk a vasúti menetjegyekért

Andrassew Dávid Igor   ·   2012.05.10. 13:30

Május 10-étől a bankkártyás fizetés mellett mobiltelefonnal is fizethetünk az interneten lefoglalt vasúti menetjegyekért. A jogszabályok miatt egyelőre a kedvezményes jegyekre nem, csak a teljes árúakra vonatkozik az újítás. A korlátozás oka, hogy előbbieket viszonteladói konstrukcióban nem értékesítheti a vasúttársaság.

A fejlesztés célja, hogy várhatóan már 2012-ben több tízezren válasszák a vásárlásnak ezt a formáját. Ezzel bővülhet az online jegyváltók köre, ami tovább csökkentheti a vasúti pénztárak előtti sorokat – ezt Zaránd György, a MÁV-Start Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese jelentette be.

Az opció a T-Mobile, a Telenor, valamint a Vodafone hálózatából is elérhető. Az iho kérdésre a telefontársaságok képviselői megerősítették: mind a feltöltő kártyás, mind pedig az előfizetéses ügyfelek számára elérhető a szolgáltatás. Arról egyelőre nem tudtak nyilatkozni, hogy a várhatóan a közeljövőben a piacra lépő új, állami szolgáltató ügyfelei beletartoznak-e majd a körbe.

Kormányos László, a MÁV-Start szolgáltatásfejlesztési vezetője a gyakorlatban mutatja be a mobilos jegyvásárlást<br />(fotó: a szerző)

A vezérigazgató-helyettes emlékeztetett rá, hogy a vasúttársaság 2008-ban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel otthonról is megválthatók és kinyomtathatók a vasúti menetjegyek. Az internetes vasúti menetjegyváltás lehetőségével eddig több mint 1,2 milliószor éltek az utazók. Jelenleg hetente nagyjából tízezer ilyen tranzakciót bonyolítanak le, ez várhatóan növekedni fog az új rendszernek köszönhetően – hangzott el.

A megvásárolható jegyeknek van alsó és felső határa, előbbi 130, utóbbi 7500 forint. A mobiltelefonos jegy díja megegyezik az egyéb módon megvásárolható menetjegy árával. Ezen felül csak a vásárlást jóváhagyó SMS-ért kell majd fizetni.

A menetjegyeket a MÁV-Start honlapjára bejelentkezve lehet megrendelni számítógépről, vagy okostelefonról. Itt kell megadni azt a telefonszámot, amelynek terhére történik a vásárlás. Ezután a vasúttársaság SMS-ben küldi el az ügyfél által megadott számra a jegy átvételéhez szükséges tízjegyű kódot. Ezt az ország negyven vasútállomásán – a legnagyobb forgalmú vasútállomásokon, az IC megállóhelyeken és a turisztikailag fontos állomásokon – található internetes jegykiadó automaták bármelyikébe be kell ütni, majd kinyomtatni a szelvényt.

Zaránd György elmondta, dolgoznak azon a megoldáson is, hogy a nyomtatott jegyek helyett igazi mobiljegyet lehessen vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a kalauz az okosmobilról olvassa majd le az úgynevezett QR-jegykódot. Ennek bevezetése másfél év múlva lehet esedékes.

Kapcsolódó hírek