Módosulnak a hazai légtérhasználati tarifák

iho/repülés   ·   2012.01.19. 11:12

Az érvényben lévő uniós szabályozásokkal összhangban, január 1-jétől módosultak a magyar légiforgalmi szolgálat által ellenőrzött légtér igénybevételéért fizetendő útvonal-használati és közelkörzeti díjak. Előbbit annak kell megfizetnie, aki a repülés végrehajtása idején a légi jármű üzembentartója volt. Ha az azonossága ismeretlen, akkor üzembentartónak a légi jármű tulajdonosát kell tekintetni – olvasható a TTG hírlevelének összefoglalójában.

A díjat a Budapest Repüléstájékoztató Körzetben, egy a repülőtértől meghatározott távolság alapján, kizárólag IFR (Instrument Flight Rules), tehát műszer szerinti repülések után kell fizetni. Jelenleg egyébként Magyarország légterében a légi közlekedés számára 20 ezer 100 méter magasságig biztosítanak légiforgalmi szolgálatot. Az útvonal-használati egységdíj mértéke 43,59 euró, amely általános forgalmi adót nem tartalmaz.

A díj megfizetése alól mentesülnek az Eurocontrol-tagállamok katonai légi járműveivel végrehajtott katonai célú repülések, vagy azon országok ilyen járművei, amelyeknek Magyarország nemzetközi szerződésben díjmentességet biztosított. Nem kell fizetni a földi léginavigációs berendezések ellenőrzését szolgáló repülésekért sem.

A közelkörzeti díjat a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló – a Budapest Repüléstájékoztató Körzetben meghatározott távolság alapján –, valamint a Budapest Közelkörzetben (TMA – Terminal Control Area) és a Budapest Repülőtéri Irányító Körzetben (CTR – Aerodrome Control Zone) végrehajtott műszer szerinti repülések után kell fizetni. Az így befolyó összeg az említett körzetekben lévő léginavigációs berendezések és szolgálatok működtetésének, valamint az Eurocontrol központi díjbeszedő rendszere kapcsán felmerülő költségek fedezésére szolgál.

A közelkörzeti egységdíj mértéke 329,35 euró, amely általános forgalmi adót nem tartalmaz. A közelkörzeti díj megfizetése alól mentesülnek a „szereplő” (bemutató) repülések, továbbá olyan kisebb légi járművel végrehajtott repülések, amelyek engedélyezett legnagyobb felszállótömege két tonnánál kevesebb. Ugyancsak mentesül a díjfizetés alól a hivatalos küldetésben lévő uralkodó és közvetlen családja, valamint állam- és kormányfők, továbbá a miniszterek kizárólagos szállítására végrehajtott (VIP) repülések. A légtér-igénybevételi díjat az Eurocontrol központi bankszámlájára euróban kell befizetni – adja hírül a TTG hírlevél összefoglalója.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.