Motorosokat ellenőriztek a fővárosban

MTI   ·   2012.07.03. 13:42

Átfogó ellenőrzést tartott a rendőrség a motorbalesetek megelőzése érdekében az elmúlt héten a fővárosban – tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője kedden.

Horváth Katalin Fanni közölte: a június 27-én indult akció annak az uniós közlekedésbiztonsági kampánynak a része, amely a motorbalesetek csökkentését szolgálja, 2001 és 2010 között ugyanis 34 százalékkal emelkedett az olyan közúti balesetek száma, amelyekben motorosok is érintettek.

Budapest legforgalmasabb útjain tartottak átfogó ellenőrzést, amelynek eredményeként 19 esetben helyszíni figyelmezetésben részesítették a motorosokat, 14 helyszíni bírságot szabtak ki összesen 200 ezer forint értékben, hét esetben szabálysértési feljelentést tettek, öt embert pedig előállítottak. A BRFK szóvivője azt is elmondta, kilenc motorosnak semmilyen engedélye nem volt a jármű vezetésére.

Horváth Katalin Fanni felhívta a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok szerint a legtöbb motorbaleset még mindig a sebességtúllépésből, az irányváltoztatásból, a szabálytalan előzésből és kanyarodásból ered. A rendőrség a járművek műszaki állapotát és a vezetők bukósisakját is ellenőrizte.

Az Országos Rendőr-főkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy egy motoros, illetve segédmotoros halálozási kockázata átlagosan 18-szor nagyobb, mint egy gépkocsivezetőé, ezért 2012-ben kiemelt figyelmet fordítanak rájuk. Július első és augusztus második hetében célirányos közúti ellenőrzéseket tartanak az ország közútjain is.

Kapcsolódó hírek