Múzeumok Éjszakája, Aeropark: új fények új helyszínen

iho   ·   2017.06.23. 13:45
cim

Fotók: Aeropark, Somogyi-Tóth Péter

Az Aeropark „soft-megnyitása” után a Múzeumok Éjszakája az első igazi nagyszabású alkalom az új helyszínen a bemutatkozásra, sőt, az éjszaka előtti délután lesz a gyűjtemény hivatalos megnyitója is. És gyaníthatóan először özönlik el az áthelyezett Aeroparkot a látogatók, merthogy a kettős ünnepi alkalom ugyancsak gazdag programmal párosul.

Már a kijutás is vonzó lehetőség: a Deák tértől délután háromtól minden páratlan órában ingyenes járat indul az Aeroparkba (régi szép idők, amikor onnan ment a reptéri gyorsjárat…), ahonnan minden páros órában jön vissza a városba az Ikarus 280-as csuklós, az utolsó járat éjjel kettőkor hozza az éjszakai látogatókat.

Az avatóünnepség után este hattól várhatók a különleges programok. Ami a Park korábbi látogatóinak nyilván feltűnik, az egy speciális plusz kiállítás: megtekinthető majd a gépek közti nagy szabad területen a hatalmas reptéri hómaró, a jégtelenítő kocsi, az ötkerekű gyors járgány, amely a pályafelület csúszósságát méri, sőt, a kiállításon szerepel egy vitorlázógép is.

Valamennyi gép pilótafülkéje látogatható lesz, és mindenütt olyan pilóták várják a látogatókat, akik repülték az illető típust, bőven van mesélnivalójuk aról a gépről, azokról a repülésekről, és persze megmutatják, hogy a rengeteg kallantyú és gomb közül mi mire való. (Portálunk állandó megszólali közül például Háy György és Darida Tamás kapitányok.)

Azokban a gépekben, amelyeket sikerült erre alkalmassá tenni, a műszerfal éjszaka ugyanúgy felfénylik minden kapcsolójával és műszerével, mint ha épp felszállásra vagy legalábbis hajtóműindításra készülne a személyzet.

Külön öröm, hogy két nagyon fontos típus pilótafülkéjének részben vagy egészben elkészült a felújítása, ismét teljes pompájában láthatjuk az Il-18-asét (természetesen MO-Aladárról van szó), és ami sokaknak külön öröm, részben a Tu-154-esét is.

Lesz tűzoltó- és tűzszerész bemutató, utóbbi természetesen a csodálatosan betanított kutyákkal, és ami külön vonzó: légiutaskísérő tanfolyam – gyerekeknek. Teljes gőzzel működik már a Park úgymond kis szimulátora, amely egy néhányszemélyes túragép vezetésének élményével kedveskedik a használóknak.

A belépés a Múzeumok Éjszakája központi karszalagjával természetesen ingyenes, a közben továbbra is zajló autóbuszos reptérlátogató járatokat már nem érdemes külön propagálni: minden jegy elkelt jóelőre… Viszont, ami egész éjszaka élmény – a rendezők úgy éjjel kettőig számítanak az utolsó látogatókra – az az Aeropark fényvilága: minden gép külön fényforrást kapott, a reflektorok fényében mintha minden gép új életre kelne, külön-külön és együtt is fotózhatók a szebbnél szebb madarak. A közforgalmi repülés világa éjszaka is él, mint ahogy ez a múzeum, ez a különleges gyűjtemény is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!Mentés

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.