Múzeumtól múzeumig, vonattal!

Vörös Attila   ·   2019.09.28. 18:00
2019_0927_16181100-88

Idén már ötödik alkalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum és a Paksi Városi Múzeum közösen a Múzeumtól múzeumig vonattal  programot a Múzeumok őszi fesztiválja keretében. Péntek délután az érdeklődők a Paksi Városi Múzeumban kezdték a kirándulást, majd átmentek az erőmű bemutatótermébe. A vasútbarátoknak az átmenés rész a legérdekesebb, ugyanis az utazásra az atomerőmű evakuációs szerelvényét használták. A vonalon Mezőfalva és Paks között a személyszállítás 2009. december 13-tól szünetel, azóta csak az egyre csökkenő teherforgalom és néhány különvonat koptatja a síneket.

A különvonat Paks Dunapart megállóhelyen. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Délután négy óra körül az erőmű 449 020-as pályaszámú ipari Bobója tolta ki a négy ex-gyseves Bh kocsit Paks Dunapart megállóhelyre. A szerelvényre itt szálltak fel az utasok – a vonatozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött volt. Az érdeklődés igen nagy volt a vonat iránt, amit az is jelez, hogy pár nap alatt elfogyott az összes hely! A Bobó ezután már húzva indult meg a 42-es vonalon Paks vasútállomás felé, majd tovább az atomerőmű iparvágányára. A látogatás befejeztével a vonat visszavitte az utasokat Paks Dunapart megállóba.

Irány az atomerőmű!

Az evakuációs szerelvény viszonylag ritkán hagyja el az atomerőmű területét, szerencsére ezidáig csak az ütemezett futópróbák illetve a fővizsgára közlekedés alkalmával tette. Az erőmű Bobója még ritkábban látható. Ez a gép szokta átvenni a Paksra érkező tehervonatokat, különleges szállítmányokat: az atomvonatot, a trafóvonatokat és néha egy-egy tartálykocsit visz be az üzembe.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek