Nagy a lemaradás a közutak felújításában

MTI   ·   2023.01.12. 15:00
Szomb

Magyarországon kiemelt fontosságú feladat az állami és önkormányzati kezelésben lévő utak felújítása, korszerűsítése – hangoztatta csütörtökön a Vas vármegyei Celldömölkön az építési és közlekedési miniszter, miután megtekintette a városon áthaladó, Celldömölkről Jánosházára vezető felújított főút 4,4 kilométeres szakaszát.

Lázár János úgy fogalmazott: a Magyar Közút által kezelt, a szaktárca által felügyelt, 32 ezer kilométernyi magyarországi közúthálózat felújításával lemaradásban vannak, ezért rengeteg a tennivaló. Hazánkban naponta 4 millió ember ingázik tömegközlekedéssel és egyénileg az otthona és a munkahelye, iskolája között. Az a cél, hogy 25 percen belül mindenki eljuthasson a úticéljához, ezért kell fejleszteni főleg vidéken a közlekedést.

Vasban is sok út vár felújításra (fotó: Vörös Attila)

A miniszter aláhúzta: az elmúlt 12 évben összesen 280 milliárd forintot fordítottak Vas megye úthálózatának fejlesztésére. A fejlesztés legjelentősebb a Szombathelyt Győrrel összekötő M86-os auttóút volt évekkel ezelőtt, de jutott pénz – 1,15 milliárd forint – például a Celldömölk és Jánosháza közötti főút felújítására, és jutott több tízmilliárd forint a megye alsóbbrendű úthálózatának karbantartására és fejlesztésére is.

Lázár János a Vas vármegyei várható útfejlesztésekről szólva a szombathelyi elkerülő folytatását, a megyeszékhely és Körmend, illetve Kőszeg közötti négysávos út megépítését jelölte meg a tárcájához tartozó kiemelt projektként.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési minisztérium társadalmi koordinációért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Észak-Vasban is  lépésről-lépésre halad az utak felújítása, 2022-ben például Lócson, Nemesbődön, Vasasszonyfán, Mesterházán és a térség központjában, Celldömölkön is vannak pozitív változások.

Fehér László, Celldömölk polgármestere felvetette, hogy a Jánosháza felé vezető főút felújításából kimaradt egy 560 méteres szakasz. Lázár János arra tett ígéretet, megvizsgáltatja annak lehetőségét, hogy miniszeri keretéből forrást teremtve az említett szakaszon is befejezzék a munkát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek