Katapult-katasztrófa: a repülések felfüggesztve

iho/repülés   ·   2011.11.09. 19:00
nyito

Csak a legszükségesebb esetekben szállhatnak fel a Brit Királyi Légierő azon repülőgépei, melyek Martin Baker Mk10-es katapultülésekkel vannak felszerelve. A brit védelmi minisztérium a tegnapi scamptoni halálos baleset után döntött így. Az ideiglenes letiltás a BAE Systems Hawk gyakorlógépein kívül a Panavia Tornado GR4/4A támadógépeket és a Short S–312 Tucano T1 gyakorlógépeket érinti. A gépek újbóli felszállásának engedélyezése a tegnap megindított hivatalos hatósági vizsgálatok eredményeinek függvénye. A letiltás nem érinti az Afganisztánban repülő brit típusokat.

A balesetet szenvedett gép: hiányzik a kabintető, a gép oldalát megpörkölte az ülés gyorsítórakétája <br>(fotó: thesun.co.uk)

A brit védelmi minisztérium időközben nyilvánosságra hozta a szerencsétlenül járt pilóta nevét is. Sean Cunningham hadnagy a Red 5 hívójelű gépet irányította a kötelékben. A 35 esztendős pilóta a dél-afrikai Johannesburgban született, s kilenc éves korában költözött szüleivel Nagy-Britanniába. PPL jogosítványát már 17 évesen megszerezte és 2000-ben lépett be a Brit Királyi Légierő tagjai közé. Az alapképzést követően Panavia Tornado GR4-es támadó repülőgépre kapott átképzést és a híres 617. „Gátvadászok” század tagjaként folytatta repülőpályafutását a Lossiemouth légitámaszponton. Itt három évet töltött el, ezalatt több turnusban is Irak felett, a brit Telic-hadműveletben vett részt, a földi csapatok közeli légitámogatásával szerezve hadszíntéri tapasztalatokat.

Sean Cunningham hadnagy <br>(fotó: UK MoD)

A 617. századtól a XV (R) tartalékos repülőszázadhoz került, ahol már oktatóként dolgozott. Ezt a feladatkörét megtartotta a 100. századnál, ahol a légierő fegyverzeti tisztjeit, azaz a Tornado GR4-esek fegyverzetét és navigációs rendszereit kezelő hajózókat képezik. A Red Arrows kötelékébe 2010-ben került, a tavalyi szezont Red 3 hívójellel repülte végig. A tegnapi balesetben az XX177 lajstromjelű Hawk T1-es első üléséről katapultált.

Kapcsolódó hírek