Nagy segítség egy kicsi műhold követésére

iho   ·   2014.02.24. 18:30
cim

A Budapest Műszaki és Gazdasági Egyetemen fejlesztett Masat-1 műhold az első hazai fejlesztésű űreszközként két éve teljesít szolgálatot a világűrben. A földi irányító központ folyamatos fejlesztésének részeként most a pcpult.hu beszámolója szerint aTelenor saját mobilhálózatából kivont eszközökkel támogatta a projektet, amelynek köszönhetően egy szükséges, 80 millió forintos beruházást váltathatott ki a fejlesztőcsapat.

(fotó: MTI)

A Masat-1 műhold látszólag egy mindössze 10x10x10 centiméter nagyságú kocka, de valójában mind alkatrészek, mind funkciók és tudás tekintetében igen összetett, és hazai jelentősége is kiemelkedő. Az eszközt vezérlő komputer, mérete ellenére, jóval nagyobb teljesítményű, mint az első sikeres Holdra szállást végrehajtó Apollo-11 űrhajóban található számítógép volt. Az űreszköz másodpercenként négymillió adatot dolgoz fel, és eddig több mint 22 millió adatcsomagot sugárzott le, mindez körülbelül 440 MB adatnak felel meg. A beérkezett adatok felét közvetlenül a Masat-1 vezéreléséért is felelős földi állomások vették, a fennmaradó csomagokat a világ számos országából a rádióamatőrök szolgáltatták, és szolgáltatják ma is a hazai csapat számára. Az apró műszer jelenleg 28 ezer kilométeres óránkénti sebességgel halad az exoszférában, 70/300 kilométeres elliptikus pályán, és rádiókapcsolaton keresztül folyamatosan küldi az általa mért adatokat, képeket. Az eszköz fedélzetén található kamera már több mint 200 felvételt készített Földünkről.

(fotó: cubesat.bme.hu)

Az elmúlt egy évben a földi vezérlő állomásokat – a BME E-épületben található elsődleges, illetve az Érden található másodlagos földi vezérlő állomást – teljes mértékben automatizálták és távvezérelhetővé tették. A Műegyetem épületében lévő állomás esetében a teljes rádió- és számítógép-rendszert kültéri, vízmentes és zárható rack-szekrényekben kellett elhelyezni az antennarendszer közvetlen közelében. Az egyetem számára a Telenor biztosította az erre alkalmas kabineteket, amelyet korábban hálózati elemek tárolására használtak. A felajánlás híján az épület tetejének villámmentesítését kellett volna biztosítani, amely nagyjából 80 millió forintos beruházást jelentene az intézmény számára.

Az elsődleges állomás esetében nem titkolt célunk volt egy „bemutató állomás” létrehozása, amely alkalmas arra, hogy az érdeklődőknek megmutassuk, illetve demonstráljuk a Masat-1 és a hozzá tartozó rendszerek felépítését, működését valamint a műhold üzemben tartásához szükséges folyamatokat. Az irányító központ sikeres fejlesztésével hazánk nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő helyre került a Masat-1-hez hasonló kategóriájú műholdak földi vezérlő állomásainak sorában” – mondta el Dudás Levente, a Masat projekt kommunikációs alrendszerért felelős vezető mérnöke.

„A Telenor hálózatfejlesztési projektjei során kiváltott alkatrészeknél megvizsgáljuk az újrahasznosítás, vagy nyersanyagként történő értékesítést megelőzően az ismételt felhasználás lehetőségét. A Masat-1 esetében külön öröm számunkra, hogy a kabinetek adományozásával a hazai innovációt és a magyar mérnökképzést is támogathatjuk.” – tette hozzá Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

Az oktatási céllal megalkotott szatellitet magyar idő szerint 2012. február 13-án állították Föld-körüli elliptikus pályára, ami jelenleg 293 km földközeli és 972 km földtávoli ponttal rendelkezik. Az eszközt megalkotó csapat célja mindenekelőtt a sikeres pályára állítás volt, ennek ellenére a Masat-1 már két éve hibátlanul üzemel a világűrben. A számítások alapján körülbelül egy évig működik még, ezután belezuhan Földünk légterébe és ott ionjaira bomolva elég.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek