IATA-jelentés: nagyobb baj, kevesebb utas

iho/repülés   ·   2020.08.14. 09:00
iata-jelentes02

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) lefelé módosította a 2020-ra várható, európai légiutasforgalmi számokat. Nem enyhül a vírushelyzet, nem repülnek az emberek...

Még a júniusban közzétett, már akkor igen komor hangulatú előrejelzéshez képest is csökkentek az IATA szakértői által várt utasszámok. A legfrissebb előrejelzés szerint 2019-hez képest legalább hatvan százalékkal kevesebben választják majd a repülőgépeket – s ez nem kevesebb, mint 705 millió elmaradt utast jelent, csak Európában. Az öt, a polgárilégiközlekedés szempontjából legnagyobb EU-s piacon – Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország – a júniusi 608 millióról 573 millió eladott jegyre csökkentették az előrejelzést. A jelenlegi enyhítésekkel is csupán a tavalyi légiforgalom fele zajlik most, a nyaralási szezon kellős közepén.

Mint az IATA bejelentésében olvasható, a vírus okozta járvány várt és egyre valószínűbb második hulláma mellett a világgazdaság gyengülése is csökkenti az utazási kedvet: ez utóbbi vélhetően elsősorban az üzleti utakra értendő. A szakemberek szerint az európai utasforgalom csak lassan, fokozatosan állhat majd helyre, de a 2019-es szintet leghamarabb 2024-re éri majd el. Emiatt továbbra is rengeteg, a turizmushoz kapcsolódó munkahely forog veszélyben: ennek méretét hatról hétmillióra emelte friss jelentésében az IATA.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek