Nagyobb bevétel, kisebb veszteség a kisvasutaknál

iho/vasút   ·   2012.07.31. 12:45

Az év első felében tovább növelte árbevételét és utasainak számát is a hazai állami erdészetek tulajdonában lévő, így közvetve az MFB által felügyelt 11 kisvasút, helyzetük mégsem könnyű. Egyre kevésbé, de továbbra is veszteségesek, a szabályozás pedig csak a rájuk rótt díjak terén kezeli őket a nagyvasutakkal azonos rangban, a fejlesztésükre az állam nem tud közvetlen támogatást adni – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Az év első felében tovább javultak a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által felügyelt erdészetek kisvasútjainak gazdálkodási mutatói, ráadásul már 2011-ben is hatalmasat léptek előre. Tavaly a szállított utasok száma 32 százalékkal, a fizetőké 36 százalékkal, az árbevétel pedig 49 százalékkal nőtt. Erre idén – az előző év első feléhez viszonyítva – újabb 4,5 százalékos utasszámbővülés és 5,5 százalékos árbevétel-növekedés rakódott.

A javulás az MFB tájékoztatása szerint az elmúlt másfél évben meghozott intézkedéseknek tudható be. Az elmúlt két-három évtizedben nem volt igazán előtérben az egyébként nagy idegenforgalmi potenciált rejtő terület, ezért az MFB a maga eszközeivel megpróbálta megsegíteni a kisvasutakat.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó hírek