Nagyon verik a jegyvizsgálókat

iho   ·   2018.06.08. 20:45
23jv

A MÁV-Start a jegyvizsgáló munkatársakat ért sorozatos támadások miatt további intézkedéseket vezet be az utazószemélyzet testi épségének és emberi méltóságának garantálása érdekében – áll a vasúttársaság közleményében.

A Start a fedélzeti és az állomási hangos utastájékoztatási berendezéseken keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak bűncselekménynek minősül, és büntetőjogi következményekkel jár. Ezzel párhuzamosan lehetőséget biztosít arra, hogy egyes vonalakon bizonyos időintervallumokban a jegyvizsgáló kollégák párosan ellenőrizhessék a jegyeket, a 18 óra és reggel 6 óra között egyedül szolgálatot teljesítő munkatársak mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt biztosít. Az újabb intézkedések költségeit a 2018-as első negyedévi többletbevételből fedezi a vállalat.

A vasúttársaság mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, és mindent megtesz a jegyvizsgálók és a fedélzeti jegyellenőrök biztonságának garantálása érdekében. Így például számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, másfelől kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított büntetőeljárások segítésére.

Az egyik fontos fegyver a testkamera (fotó: MÁV)

2017-ben nyolcvanhét alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők jelentős többsége (több mint háromnegyede) menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem hetven százaléka a nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalakon történt. Ezen belül a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás (az esetek harminchat százaléka).

Kirívóan kevés támadás éri a jegyvizsgálókat Pécs, illetve Szombathely térségében, az ország nyugati, dél-nyugati területeit behálózó vasútvonalakon. Tavaly hetvenöt feljelentés és egy bírósági ítélet született (a többi eljárás folyamatban van). A közfeladatot ellátó munkavállalók elleni erőszak esetén a Startnál a munkáltatói gondoskodás jegyében: jogi segítségnyújtás, rehabilitációs szabadság, mentori segítség a munkába való visszatéréshez, illetve pszichológiai segítségnyújtás vehető igénybe. A szolgálatot teljesítő munkavállalót ért támadás esetén kérhető jogvédelem, amely jogi tanácsadást, beadványkészítést, valamint a nyomozóhatóság és a bíróság előtt történő jogi képviselet biztosítását jelenti.

Az intézkedésekről bővebben ezen a linken olvashat.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek