Nagyot ugrott áprilisban az új autók eladása

MTI/iho   ·   2018.05.02. 16:06

12 ezer 56 személygépkocsit helyeztek forgalomba áprilisban - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a carinfo.hu autópiaci hírportál kedden az MTI-vel. Az MGE az előrejelzéseket meghaladó növekedést a magánvásárlók visszatérésével indokolja, arányuk a közlemény szerint meghaladja a negyven százalékot. Az alacsony betéti kamat és a kifutóban lévő devizahitelek lezárása ösztönzi az autóvásárlásokat, de feltételezhető, hogy a céges vásárlások egy része, különösen a kisebbek, magán vásárlásnak tekinthetők. Az egyesület szerint a belföldi autópark egyre nagyobb része cserélődik ki, de a külföldről érkező használt autók korösszetétele továbbra is egészségtelen. Az MGE továbbra is új szabályokat sürget a korszerűtlen, környezetszennyező járművek behozatalának korlátozása érdekében.

A tisztán elektromos hajtású gépkocsik forgalomba helyezése jelentősen, bár változatlanul kis mennyiség mellett növekszik. Áprilistól száztizennégy új, árammal hajtott jármű közlekedik és az MGE továbbra is arra számít, hogy idén 2000-2500 elektromos autót helyezhetnek forgalomba.

A kishaszonjárművek forgalomba helyezése elmarad az előrejelzésektől, de megállt a piac visszaesése. Áprilisban 1775 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, ami éves alapon egy százalékos visszaesést jelent. Jelentősen, 56,4 százalékkal nőtt viszont a nagyhaszongépjárművek forgalomba helyezése. A 677 új jármű az előrejelzéseket is meghaladta és elsősorban a nagy szállítmányozók flottabeszerzéseivel magyarázható.

Az áprilisi adatok szerint motorkerékpárok piaca továbbra is gyenge, a negyvenkét százalékos bővülés is mindössze négyszázkilenc forgalomba helyezést jelent, de a növekedés üteme bizakodásra ad okot.

A carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsik piacát vezető Suzuki 2 ezer 166 új autóval 17,97 százalékos piaci részesedést ért el áprilisban. Tíz százalékot meghaladó arányt ezen kívül csak a Ford tudott elérni 1228 autó eladásával. Az első négy hónap eladási rangsorát is a Suzuki vezeti, 7 ezer 42 eladott gépkocsival 16,13 százalékos részesedést szerzett. A Ford piaci aránya 4 ezer 535 autóval 10,39 százalék lett április végéig. A havi és az idei eladási rangsorban is a Skoda, az Opel és a Toyota, valamint a Volkswagen következik a Ford után öt és tíz százalék közötti piaci részesedéssel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek