Napi tízezer adag ételt állít elő az ukrán konyhavonat

iho/vasút   ·   2023.10.01. 16:00
food_train

Az Ukrán Vasutak és a Howard G. Buffett Alapítvány elindította a világ első konyhavonatát. Ez az autonóm, síneken haladó kifőzde képes meleg ételeket előállítani és elszállítani Ukrajna városaiba a súlyos logisztikai és villamosenergia-hálózati, továbbá gáz- és vízellátási károkkal sújtott, valamint a megszállt területeken. 

Kórházvonatot már telepítettek az ukrán vasúti hálózatra, most pedig egy konyhavonat indult útjára: a humanitárius megoldás az ukrán állampolgárokat segíti a háborús viszonyok elviselésében. Az Ukrán Vasutak még az év elején kezdte meg a felkészülést a 2023/2024-es télre, attól tartva, hogy az agresszor oroszok csakúgy, mint tavaly, ismét az energetikai létesítményeket veszi célba, A konyhavonat létrehozását és működtetését a Howard G. Buffett Alapítvány finanszírozta.

A névadó amerikai üzletember és filantróp korábban többször beutazta Harkiv, Donyeck, Mikolajiv és Herszon megyét. Találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megvitassák az Ukrajnának nyújtott segélyeket; Zelenszkij ott és akkor megköszönte Buffetnek a bucsai „konyhagyár” létrehozását. Ez a létesítmény nagy mennyiségű, az ukrán iskolákban szétosztott ételt állít elő.

Látogatásai során Buffet (Warren Buffet középső fia) az Ukrzaliznicja vonatain utazott. Így született meg az ötlet, hogy olyan szerelvényt alakítsanak ki, ami lehetővé tenné a nélkülöző lakosság élelmezését azokon a területeken, amelyeket súlyos út- és villanyhálózati, gáz- és vízellátási károk értek. És kilenc hónappal később a világ első, hat kocsiból álló konyhavonatát már tesztelték is! Az egység immáron készen áll arra, hogy az országban bárhol elmenjen, ahol szükség van rá (és ahol nem sérültek a sínek).

A konyhavonat 150 méter hosszú és hat kocsiból áll (kép forrása: UZ)

Maga a vonat 150 méter hosszú és hat kocsiból áll. Ezek: egy 400 kW teljesítményű generátorkocsi, egy hűtőkocsi, egy hidegkonyhás vagon az előfőzéshez és a hideg ételekhez, egy melegkonyhás a főtt ételekhez, a vasúti személyzet és a szakácsok személyzeti kocsija (zuhanyzóval és mosógéppel), valamint egy 27 ezer liter vizet szállító poggyászkocsi szűrőberendezésekkel és szivattyúkkal. A konyhavonat kijevi „tesztnapján” a szakácsok két óra leforgása alatt ezer meleg ételt szolgáltak fel a Save Ukraine önkénteseinek, a Szumiból induló evakuációs járat utasainak, valamint az irpeni és bucsai menhely lakóinak.

A síneken mozgó konyhát úgy tervezték, hogy heti öt, de akár hét napig önállóan működhessen. A közlekedtetésében hét vasutas vesz részt, a 14 szakács és szakácsnő pedig napi tízezer adag ételt készíthet el, szükség esetén akár menüben is. Az ételadagokat speciális termodobozokban juttatják el a felhasználókhoz – a rászorult ukránok tízezreihez.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek