Napkitörés okozta az orosz űrkudarcot?

iho/repülés   ·   2012.01.27. 19:00
cim2

A föld magnetoszférájában lévő plazmaformáció okozta, hogy a sikeres kilövés után a Phobos-Grunt szonda a föld körüli pályáról nem tudott elindulni a bolygóközi pályán – erre jutott az a tárcaközi bizottság, amit az orosz űrprogramok sorozatos hibái miatt erősen felháborodott orosz vezetés jelölt ki a kudarc okainak kiderítésére.

Mint arról beszámoltunk, a pályán rekedt méretes eszközt az oroszok mellett európai és amerikai intézmények is megpróbálták életre kelteni, sikertelenül, végül az űrhajó januárban visszatért és nagyrészt megsemmisült a Föld légkörében. Darabjai  valahova a Csendes-óceánba zuhantak, de azt sem tudták még pontosan megállapítani, hol érték el, ha elérték, a felszínt.

Az űreszköz még szerelés közben

A január 29-re tervezett hivatalos bejelentés előtt kiszivárgott részletek a pravda.ru közlése szerint egy rendkívüli napkitörés plazmafelhőjéről szólnak. A kitörés maga néhány nappal az űrhajó november 9-i indítása előtt történt, a naptevékenység tehát abnormális volt abban az időszakban. A napkitörés hatalmas plazmatömeget lövellt ki a napkoronából, ami aztán hetekig tartó mágneses viharokat okozott.

A tudósok a kérdéses időszakban hét veszélyes napfoltzónát észleltek a csillag felszínén, a legnagyobb a Föld átmérőjének tizenhétszerese volt. A hétfőn nyilvánosságra kerülő hivatalos magyarázat szerint a kilövellt plazmába keveredve ment tönkre az űrjármű eletronikus rendszere.

A tárcaközi bizottság állásfoglalása egyben cáfolata lenne annak az orosz szakértők és a sajtó körében felröppentett verziónak, miszerint egy amerikai radar erős sugárzása bénította volna meg – ha nem is szándékosan – az űreszközt. Ezt a NASA is többször és alapos indoklás mellett elutasította, jelezve, hogy az űrrendszerek az ilyen kellemetlen behatásokkal szemben rendszerint erős védelemmel rendelkeznek, a kérdéses radar ráadásul olyan frekvenciákon dolgozik, amely nem zavarhatta meg az orosz műhold rendszereit.

A szonda végül nem tudott elindulni a földkörüli pályáról a Mars holdjához

A RIA Novosztyi hírügynökség kérdésére azonban néhány orosz szakértő már most, a hivatalos bejelentés előtt megkérdőjelezi az orosz vizsgálat eredményeit is. Egyikük szerint a Napból kilövellő plazmatömeg a Föld zónájában már nem okozhat olyan komoly behatásokat, amik tönkretehették volna a Phobos-Grunt rendszereit. A tudós megfogalmazása szerint „nem emberi eredetű” plazmaformáció ilyen kárt nem okozhat egy űreszközben.

Akad olyan tudós, aki a heves napkitörés és a mágneses vihar tényét is tagadja, mondván, a kérdéses időben a föld körüli térség „űridőjárása” normális volt, ráadásul az erről szóló adatokat egy az űrbéli sugárzási viszonyokkal foglalkozó intézet vezetése el is küldte a vizsgálóbizottságnak.

Kapcsolódó hírek