Ne vesszen benzingőz

MTI   ·   2011.10.23. 11:16

A vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete szerint a benzingőzveszteség nem haladhatja meg a kutaknál a
forgalom egyszázad százalékát.

A töltőállomásokon a kiszolgáló kútfejet II. osztályú benzingőz-visszanyerő rendszerrel kell felszerelni. Ez úgy működik, hogy a töltés közben, a kocsi tartályából kiszorított benzingőzt visszavezeti a benzinkút tartályába, ahol lecsapódik, majd újra a kútfejbe kerül. Az évi 500 köbméternél többet forgalmazó benzinkutakat – illetve a legalább 100 köbmétert forgalmazókat, amennyiben beépítésre szánt területen vannak – monitoring rendszerrel kell ellátni. Ez jelzi a kútkezelőnek a benzingőz-visszanyerő meghibásodását, és ha hét napig nem javítják meg, akkor automatikusan letiltja a kútfejet. A kútnál lévő tárolótartályokat is fel kell szerelni olyan berendezéssel, amely lecsapatja a benzingőzt.

Ahol a benzingőzveszteség minimalizálásának még csak a hírét sem hallották

A benzinkutak üzemeltetőinek az előírások betartása érdekében kisebb-nagyobb beruházásokat kell végrehajtaniuk. A rendelettervezethez csatolt hatásvizsgálat szerint a monitoring rendszer kiépítése 650–1750 euróba kerül. A benzingőz-visszanyerő működését elektronikus kijelző tudatja a betérő autósokkal, ennek az ára 90–135 euró. A kút tartályaiba kerülő véggázkezelő berendezés ára ötmillió forint. Az előbbi bemérése 13 ezer, az utóbbié 82 500 forintba kerül. A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóság eljárási díja alkalmanként 55 ezer forint, a helyszíni kiszállásé pedig alkalmanként 88 ezer forint.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.