Négyezer járatot érint a nyolcnapos sztrájk Gatwicken

iho/repülés   ·   2023.07.15. 12:00
gatwick_airport

Július végén, augusztus elején elkerülhetetlenek lesznek a fennakadások és a törlések. Fapadossal utazók figyelmébe: Luton és Stansted viszont nem áll le. 

  • A gatwicki repülőtér földi kiszolgálást (check-in, poggyászfeladás) végző személyzete két etapban összesen nyolc napig nem veszi fel a munkát, ami jelentős nehézségeket okoz az utasoknak a nyári csúcsidőszakban.
  • A sztrájk több mint 840 ezer ülőhelyet érint az érintett napokon, és átlagosan napi 441 járatnál okozhat nehézséget.
  • A munkabeszüntetést magyarázata: a sztrájkban résztvevő 950 alkalmazott kevesli a béreket és a juttatásokat. 

A földi személyzet két részletben, összesen nyolc napig szünteti be a munkát: a tiltakozás első etapja július 28-án, pénteken kezdődik, és augusztus 1-jéig tart, majd augusztus 4–8. között ismét sztrájkolnak.

London Gatwick (LGW) Nagy-Britannia második legforgalmasabb repülőtere London Heathrow (LHR) után. A jelzett időszakban a repülőtér várhatóan összesen 4410 járatot bonyolít majd le (napi átlagban 441-et), ami a számok másik nyelvén szólva 840 ezer ülőhelynek felel meg a sztrájk napjaiban. A repülőtéren a következő légitársaság jelenléte a legintenzívebb: 

  1. easyJet
  2. British Airways
  3. TUI
  4. Vueling
  5. Ryanair

Gatwickről a következő hét napban 56 ország 191 repülőterére indulnak járatok. 

A sztrájkot annak nyomán hirdették meg, hogy bejelentették, a gatwicki biztonsági személyzet tizenhat százalékos fizetésemelést kap. Ez a bérfejlesztés szolgál viszonyítási alapként a repülőtéri alkalmazottak jövőbeli fizetési tárgyalásai során. Ahogy egy szakszervezeti elöljáró megfogalmazta:

„A gatwicki repülőtéren dolgozó tagjai hihetetlenül megerőltető feladatokat vállalnak, és elengedhetetlenek a repülőtér és a légitársaságok működéséhez. Ám a munkáltatóik valahogy úgy gondolják, elfogadható az, hogy aprópénzt fizessenek nekik."

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.