Negyven év után új mérővonat a szerb vaspályákon

Tripolszki Dalibor   ·   2021.02.05. 15:00
210205_sever_01

Az orosz gyártású jármű alatt a Ganz Motor Kft. forgóváza dolgozik.

Izgalmas jármű volt látható a napokban zentai vasútállomáson: a Szerb Vasutak (Železnice Srbije, ŽS) infrastruktúra-kezelő részlegének (Infrastruktura Železnice Srbije, IŽS) legújabb szerzeménye, egy Sever típusú mérővonat fordult meg a Tisza-parti városka állomásán.

Az új motorkocsival jelenleg próbameneteket végeznek, és mivel önálló közlekedésre még nincs engedélye, ezért az IŽS Robel gyártmányú pályafenntartó járműve vontatja szerte a vasúthálózaton. Az újdonság csütörtökön a délelőtti órákban érkezett Szabadka felől Zentára, és nem sokra rá tovább is indult Nagybecskereken és Pancsován át a belgrádi Resnik állomásra.

A mérővonat részegységeit az orosz Tvema gyártotta Moszkvában, a készre szerelést azonban már a nagybecskereki Šinvoz végezte orosz és szerb szakemberek bevonásával. Magyar vonatkozása is van a szerelvénynek: a Ganz Motor Kft. által 2019-ben gyártott GH 250-es forgóvázak dolgoznak alatta. A kicsivel több, mint huszonöt méter hosszú jármű kétféle mérést tud végezni: komplett érintkezésmentes síndiagnosztikát, valamint a kerékpárok által nyomtávolságmérést. A jármű értéke 2,2 millió euró, vagyis közel 800 millió forint, melyet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett kölcsönből finanszíroztak.

A Severnek köszönhetően negyven évet követően közlekedhet új mérővonat a szerbiai vaspályákon, ugyanis a Szerb Vasút utoljára még a nyolcvanas évek elején szerzett be egy Plasser & Theurer gyártmányú EM80-as mérővonatot.

(A képre kattintva a szerző fotóiból készült galéria nyílik)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek