Nem lesz Balaton Beloiannisz nélkül!

iho/hajózás   ·   2023.08.22. 09:08
beloianniszOK

A Bahart és a motoroshajó megmentését célul kitűző alapítvány megállapodása értelmében a tó klasszikusa belátható időn belül visszatérhet a Balatonra. Az European Maritime Heritage védett európai műszaki emlék Beloiannisz jelenleg Révkomáromban várja a feltámadást.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Beloiannisz Hajóért Alapítvány a Balatoni Hajózási Zrt-vel (Bahart). A felek határozott célja, hogy a felújítást után minél hamarabb forgalomba állhasson az eredetileg hosszútávú utakra (például Siófok–Badacsony) tervezett Beloiannisz. Az alapítvány közlése szerint a megállapodás alapján 

  • a Beloiannisz a lakosságnak elérhető módon a Bahart menetrendszerinti hajójaként is fog üzemelni, amint elkészül,
  • a Bahart 2024-től lehetőséget ad az alapítványnak arra, hogy az edukációs és sporttevékenységét minőségi módon végezhesse a siófoki vitorláskikötőben,
  • a felek közös kommunikációs tervet készítenek és hajtanak végre, mind a Beloiannisz felújítása és visszahelyezése, mind az alapítvány által megvalósított edukációs program tekintetében,
  • a Beloiannisz Hajóért Alapítvány számára rendkívül jelentős mérföldkő, hogy pont került az együttműködési nyilatkozatra, hiszen az alapítvány alapító okiratában rögzített egyik alapcél eléréséhez volt kulcsmomentum.

Talán nem nyúlunk nagyon mellé, ha megállapítjuk, alapvetően tehát egy szándéknyilatkozatról van szó, amiben nincsenek pontos határdátumok, de már ez is örvendetes előrelépés, hiszen az 1952-ben, a Balatoni Hajógyárban épített Beloianniszt (az idők során ex-Balaton, ex-Beloiannisz) 2003-ban leromlott műszaki – elsősorban a fenéklemezelés rossz – állapota miatt leállították, és a népszerű kirándulóhajó ezután védett műszaki emlékként sokáig a siófoki kikötő hátsó öblében enyészett. Bár 2013-törölték a védett műtárgyak jegyzékéből, a következő évben a fenéklemezeket részben kicserélték, és a hajó próbafutásokat végzett az újpesti Duna-szakaszon. Még abban az évben a neszmélyi hajóskanzenben bukkant fel, és felújításra várt. 

A Beloiannisz sorsa akkor vett fordulatot, amikor három éve két elhivatott magánszemély megvásárolta, és kifejezetten a hajó megóvására létrehozott alapítványnak adományozták. Ezzel párhuzamosan az erősen lepusztult Beloianniszt minőségi gondozásba vették, és a révkomáromi SK Remont Hajógyárba vontatták, ahol megkezdődött a restaurálása. A felújítás alatt lévő hajót a az European Maritime Heritage védett európai műszaki emlékké nyilvánította. 

A fiatalabbak kedvéért: a hajót az 1952-ben kivégzett Νίκος Μπελογιάννης görös kommunista ellenállóról nevezték el.

(fotó: Fortepan)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek