Nem lesz több pótlékkifizetés?

iho   ·   2016.04.19. 18:45
00kicsi

A Vasutasok Szakszervezete bukkant rá egy salátatörvényben (az egyszerre több törvény módosítása egyetlen törvényen belül – a szerk.) arra a módosításra, amely eltörölné a jelenleg hatályos Munka Törvénykönyve 101. paragrafusának harmadik bekezdését, amely szerint ha „a készenléti jellegű munkavállaló részére vasárnapra rendes munkaidőt osztottak be, az előtte levő szombatra rendes munkaidő nem osztható be.” Ez az érdekvédők szerint a szombaton készenléti, vasárnapra rendes munkaidőre beosztott vasutasok szombati pótlákának elveszítését jelentheti, valamint, hogy a törvényesnél hosszabb ideig kell a munkahelyükön tartózkodniuk.

(fotó: Kemsei Zoltán)

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint szoros összefüggés van a tervezett pótlékmegszüntetés és a MÁV-csoportnál zajló események között, hiszen a visszamenőleg járó ötmilliárdot az államnak kell finasnzíroznia. A szakszervezet szerint a pótlékfizetési kötelezettség eltörlése után bárkit, bármikor lehet plusz díjazás nélkül a törvényesnél jóval tovább dolgoztatni, ez a vezényléses beosztásokkal kapcsolatos visszaélésekre adhat lehetőséget. A munkabérek a készenléti jellegű munkakörökben a legalacsonyabbak, a munkáltató a pótlékkal kompenzálta ezt egészen eddig. A paragrafus eltörlése a „munka és a magánélet egyensúlyának elvét” is korlátozná, továbbá a pótlékoknak és egyéb juttatásoknak az elvándorlás csökkentésében is komoly szerepük lenne.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek