Nem mindenkire vonatkozik a kamionstop

iho   ·   2014.04.29. 14:57

Az előttünk álló május elseje és a hosszú hétvége programjai alatt sok fuvarozó és saját számlás szállító mozgat színpadi technikát, mobil acélszerkezetet, kivetítőket stb. Ennek kapcsán célszerű újra feleleveníteni, hogy a rendezvények tárgykörében pontosan mely járművekre és milyen feltételekkel vonatkozik a kamionstop alóli mentesség a hazai utakon.

A választ a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008-as kormányrendelet 5. és 6. §-a adja. Hazánkban a kamionstop alól mentesülnek a kulturális, gazdasági és sportrendezvényekhez berendezések és állatok szállításához használt tehergépkocsik (ideértve a rádió, televízió és a külső filmfelvételekkel összefüggő szállításokat is). Ezeknek szabad közlekedniük kamionstop ideje alatt is így:

- júliusban és augusztusban szabad haladniuk az ország azon közútjain, melyek nincsenek felsorolva a rendelet 3. mellékletében

- az év többi tíz hónapjában az ország minden közútján szabad közlekedniük

Fontos tudnivaló, hogy a tehergépkocsi vezetője a felmentés okát tartalmazó iratot, és a jogszabály 4. mellékletében közzétett nyilatkozatot (kitöltve) menetokmányként köteles magánál tartani, és ellenőrzésre a hatóságnak bemutatni. A vonatkozó kormányrendelet itt érhető el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek