Népszavazhat a 3-as metró akadálymentesítéséről!

Garai Szakács László   ·   2017.12.14. 21:15
m3-as_metro_nagyvarad_ter0

A Fővárosi Választási Bizottság egyhangúlag hozta meg döntését: a budapestiek népszavazáson dönthessenek a 3-as metró akadálymentesítéséről, a kiíráshoz 138 ezer érvényes aláírás kell. Horváth Csaba, az MSZP politikusa november közepén kezdeményezett népszavazást. Kérdése így hangzik: „Akarja-e Ön, hogy a 2017–2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?”

A Fővárosi Választási Bizottság honlapja szerint a testület csütörtök reggeli ülésének napirendjén népszavazási kezdeményezések elbírálása szerepelt, a határozat azóta elérhető a testület honlapján. A fönti kérdést hitelesítette a testület. Még egy kicsit kell azért izgulnia a képviselőnek, hiszen „a határozat ellen annak a Budapest Portálon való közzétételét követő 15 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet személyesen, levélben vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Fővárosi Választási Bizottságnál (postacím: 1840 Budapest, személyes benyújtás: 1052 Budapest V. kerület, Városház utca 9–11., e-mail: FVB@budapest.hu). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2017. december 29-én (péntek) 16.00 óráig megérkezzen.”

Nagyvárad tér (fotó: wikipédia)

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint a valóság eközben az, hogy „a Fővárosi Választási Bizottság által jóváhagyott MSZP- s fővárosi népszavazási kérdés arra irányul, hogy az M3 metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg valamennyi megálló »teljes értékű akadálymentesítése« az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint. Az M3 metróvonal felújítása megfelel az idézett törvényi feltételeknek, különös tekintettel a fogyatékos személyek jogairól és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 9. §-ában foglalt rendelkezésekre. Eszerint ott a közlekedésben jelentősen akadályozott fogyatékos személyek közlekedését – az indulási helytől a célállomásig történő – szállítást végző hálózat működtetésével is lehet biztosítani, ahogyan ez a tervek szerint ebben az esetben is ennek megfelelően valósul meg. Azaz a jelenlegi tervek megfelelnek a törvény által előírt, teljes értékű akadálymentesítésnek” – áll Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Kommunikációs Igazgatóságának sajtóközleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek