Nézni is rossz, de hasznos: szándékos légikatasztrófa

iho/repülés   ·   2012.05.05. 08:00
crash_rs

Szándékos repülőgépkatasztrófát vett filmre egy profi stáb, és néhány amatőr kamerás Mexikóban: a Discovery Channel forgatócsoportja kedvéért egy próbababákkal megtömött öreg Boeing-727-est vezettek a földnek a sivatagban, természetesen közben maga a gép is tele volt ütésálló felvevőkkel.

Az AVweb beszámolója szerint a háromhajtóműves utasszállítót utolsó útjára egyetlen pilóta vezette, aki nem sokkal a becsapódás előtt ejtőernyővel hagyta el a 727-est. Amit aztán a földről távirányítással irányítottak enyhe süllyedésbe, ami pedig a durva földetérésbe torkollott. Érdekes, hogy az ütközés után, a közreadott amatőr videók szerint, a gép nem gyulladt fel, és nem mutatott égésnyomot a törzsön a roncsról közreadott fénykép sem, a szárnytő azonban azért már mintha elfeketedett volna.

A Discovery Network elnöke, Eileen O'Neill úgy nyilatkozott a kísérletről, hogy annak keretében a repülőgépkatasztrófák túlélhetőségét, az utasbiztonsággal kapcsolatos új kutatások eredményeit és olyan technológiai fejlesztéseket próbáltak ki, mint a korábbitól eltérő adatrögzítő rendszer. A műsor producere pedig arra emlékeztetett, hogy harminc évvel ezelőtt történt már hasonló kísérlet, amikoris egy a Boeing 720-ast vezettek a földnek a NASA emberei az Edwards légitámaszponton távirányítással: akkor a gép azonnal kigyulladt, pedig éppenséggel egy új összetételű üzemanyagot szerettek volna kipróbálni, ami az akkori remények szerint nem robbant volna fel a becsapódáskor.

A filmezés és a távirányítás technikai fejlődése okán itt volt az ideje egy újabb ilyen kísérletnek, ami egyben értékes adatokkal járul hozzá az utasbiztonsághoz - érvelt a producer.

A Discovery egy új sorozatának első filmjében szerepelnek majd a drámai felvételek, a sorozat címe: „Curiosity”, vagyis: „Kíváncsiság”.

Kapcsolódó hírek