Nézzük meg, a pápa nyaralóját! Mivel menjünk? Vonattal!

iho/vasút   ·   2015.09.12. 13:45
vatikan_gozos0

Úgy döntött a vatikáni múzeum és az olasz állami vasúttársaság, hogy vonatot indít az egyházhoz tartozó, turisták számára korábban nem látogatható helyszínekre, egészen a pápai villáknak otthont adó Castel Gandolfóig. A szerelvény a vatikánvárosi Szent Péter vasútállomásról indul, a 625 017-es gyönyörű gőzös viszi – az olaszoknak legalább annyira fontos és becsben tartott gépe, mint nekünk a 109,109-es. A kocsik sem „akármik”: azok a vagonok vannak a gőzös mögött, amelyekkel 1962-ben XXIII. János pápa utazott az olasz Loreto városába. Az újra üzembe helyezett pápai vasútvonal egyelőre csak munkaszüneti napokon működik.

Felszálló utasokra várva. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Daily Mail)

A Rómától húsz kilométerre délre levő palotaegyüttes egyébként először lesz látogatható. A XVII. század első felétől szolgált a pápák nyári rezidenciájaként egészen 2013-ig – Ferenc pápa kis túlzással kis sem mozdul a Vatikánból, nem használja a „nyaralót”. Éppen ezért tavaly megnyittatta a pápai palota kertjeit, sőt az Albanói-tóra néző épületek is látogathatók, kivéve azt a lakosztályt, ahol az utóbbi három nyáron XVI. Benedek nyugalmazott pápa töltötte pihenését.

A paloták termeiben a turisták többek között láthatják IX. Piusz Castel Gandolfóban őrzött hordozható trónusát is. Körbesétálhatnak a rezidencia birtokán is, ahonnan az itt termelt zöldséget és gyümölcsöt szállítják a Vatikánba. A palotákba szóló belépőjegy teljes ára 10 euró.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek