Nohabos különvonatok hete

Szever Dániel   ·   2013.10.07. 11:00
CSC_9745

A mozdonytípus népes rajongótábora az elmúlt hetekben több különvonat élén is megcsodálhatta az egyes Nohabot. Kétnapos fellépése szeptember 26-án este kezdődött, amikor a Nyugati pályaudvarról vacsoravonattal közlekedett Gödöllőre. Végállomásán utasai csak rövid időt töltöttek a visszaútig, ezalatt a Királyi Váróban megismerhették a régi időket idéző szerelvényük vagonjainak történetét.

Rövidke kiruccanása után a Nohab szinte csak szerelvénycsere miatt távozott a Vasúttörténeti Parkba, otthonából másnap délelőtt Tárnokra vezényelték. A 30a vonal Érd alsói szakaszának felújítása alkalmából szervezett vonat részleteiről korábbi cikkünkben már beszámoltunk. Szeptember utolsó péntekén az átadómenettel nem ért véget a 001-es turnéja, aznap este ő továbbította a Gyertyafény Expresszt is Budapestről Szobra, egy harmadik összeállítású szerelvénnyel.

Menesztésre várva Gödöllőn, a Budapestre visszainduló vacsoravonattal<br>A képre kattintva archív fotókat is tartalmazó galéria nyílik<br>(a külön nem jelölt felvételeket a szerző készítette)</br>

Október 4-én egykori legfőbb előfordulási helyére, a 29-es vonalra is ellátogatott az M61 001-es. Ott az ezredfordulót követő hónapokig még rendszeresen, menetrend szerint közlekedő vonatokkal koptatta a síneket, tapolcai mozdonyként. Visszatérését csak a több hazai vasútvonalat is érintő, németországi vasútbarátok élményvonatának köszönhettük, amelyet Ágfalvától Székesfehérvárig vitt.

Székesfehérváron, egy Budapestről Tapolcára közlekedő vonat gépcseréjére várva, 1999 februárjában<br>(fotó: Ekés András)

MÁV-os színekben utoljára a 9746 számú személyvonaton mutatkozott, 2000. március 7-én. Ezután két nappal már a Nosztalgia Kft. állományát erősítette, de piros színekben már nem láthattuk sokszor: a Vasúttörténeti Park 2000. júliusi megnyitása alkalmára időzített eredeti festését Tiszaújvárosban kapta, amellyel napjainkig is – főként különvonatokkal – szaladgál.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek