Nonstop Budapest: nézze meg a BKV kiállítását!

iho   ·   2023.09.26. 09:00
00_nonstop_budapest

Október 8-áig ingyenesen látogatható a margitszigeti Kristály színtérben az a tárlat, amely a 150 éves Budapest közszolgáltató cégeinek tevékenységébe enged betekintést. A kiállítás tizenegy állomáson vezeti végig a látogatókat, bemutatva az egyes közműszolgáltatások rövid történetét és fejlesztéseik fontosabb mérföldköveit.

Budapest életében – a város fekvéséből adódóan – mindig központi szerep jutott a közlekedésnek, amelynek városias jellege a villamosközlekedés XIX. század végi elterjedésével alakult ki. A modern, villamosárammal működő városi vasút „villámgyorsan”, egy-két évtized alatt kiszorította a lóvasutat. Európa első villamos motorkocsikkal működő földalatti vasútja Budapesten épült meg. Az 1896-ban átadott Millenniumi Földalatti Vasutat a világ ma már a technikatörténet nagy mérföldkövének tekinti. A BKV azonban még az ezt megelőző közlekedéstörténeti korszak emlékeit is őrzi, ápolja és működteti, hiszen a Budavári Sikló és a Fogaskerekű Vasút is Pest, Buda, Óbuda egyesülésével egyidőben jött létre. Az első autóbuszjárat 1915-ben indult meg Budapesten, az első trolibusz pedig 1933-ban. Az M2-es metró első szakaszát 1970-ben adták át, az M3-as metró pedig 1976-ban indult el. A negyedik metróvonalat, az M4-et 2014-ben nyitották meg.

Budapest közösségi közlekedésének fejlődését szemlélteti a BKV szekciója a fővárosi közműcégek történetét bemutató kiállításon. A BKV múzeumaiból származó régi és mai formaruhákkal, patinás viszonylatjelző táblákkal, különböző korszakok jegy- és bérlettípusaival, retró jegykezelővel, az első metrószerelvények közkedvelté vált utastéri lámpájával, a régi metróállomásokról származó peronüléssel, az ikonikus Ganz UV villamos modelljével és korabeli fotókkal elevenedik meg a régi utazások hangulata. Nemcsak a múlt emlékei tűnnek fel a gyűjteményben, hanem a jelen mindennapjainak modern járművei is: a Combino és CAF villamosok, a Škoda-Solaris negyedik generációs trolibusza, a Mercedes Conecto autóbusz is. A fotók felidézik az utóbbi évek legnagyobb BKV-s projektjét: a 3-as metró felújítását, de bemutatjuk azt is, hogyan és mennyit fejlődött a közösségi közlekedés környezettudatossági és energiahatékonysági szempontból. A képanyag a BKV olyan különleges kezdeményezéseiről is hírt ad, mint a mára hagyománnyá vált budapesti adventi villamos.

A kiállítással a közműszolgáltató cégek közelebb hozzák a budapestiekhez a városüzemeltetés mindennapi, háttérben meghúzódó, nélkülözhetetlen elemeit, és egyben az ebben résztvevő munkatársak és szakmai elődök előtt is tisztelegnek.

A rendhagyó tárlaton múzeumi foglalkozásokra invitálják a kisiskolás, illetve az 5–8. osztályos gyermekeket, a Kutatók éjszakájára pedig a felnőttek regisztrációját várják. A margitszigeti Kristály színtérben – a Budapest 150 programsorozat részeként – október nyolcadikáig látogatható a Nonstop Budapest kiállítás, amely a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (Főtáv Távhőszolgáltatási Divízió, FKF Hulladékgazdálkodási Divízió, FKF Köztisztasági Divízió, Főkert Kertészeti Divízió és BTI Temetkezési Divízió), a BKV Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Budapest Közút Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. közreműködésével jött létre, a vállalatok archív anyagaiból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek