Norvégia építi a világ két legnagyobb hidrogénüzemű komphajóját

iho/hajózás   ·   2024.04.19. 15:00
Hidrogénnel hajtott norvég komp

A Torghatten Nord hajóstársaság az ugyancsak norvég Myklebust hajógyárat bízta meg két, kizárólag hidrogénüzemre is képes komp megépítésével. Ezek lesznek a világ legnagyobb, hidrogénnel meghajtott vízi járművei.

A tervek elkészültek, a Myklebust Verft pedig hozzáfoghat a majdan Norvégiai leghosszabb kompútvonalán, a Bodø és a Lofoten-szigeteki Moskenes közötti csaknem száz kilométeren – az utazási idő körülbelül három és fél óra – közlekedő, hidrogénnel üzemelő komphajók megépítéséhez. A kompok a világ legnagyobb hidrogénhajói lesznek, és a Bodø-ben előállított, úgynevezett „zöld” hidrogénnel töltik fel a tartályaikat.

A projekt több éve körvonalazódik, egyes elemeit eredetileg 2022-ben hagyták jóvá, most pedig a célegyenesbe fordult: a Myklebust a hajókat 2026-ban fogja átadnia megrendelőnek. „Nincs más tengeri hidrogénprojekt nemzetközi szinten, ami megközelítené a miénk méretét és ambícióit” – jelentette ki Marius Hansen, a Torghatten Nord ügyvezető igazgatója, aki elismerte, valóban sokáig tartott, amíg az úttörő hajók terveit, illetve az üzemeltetési feltételeket kidolgozták, ám ennek is meg van a magyarázata: különösen ügyeltek a biztonsági kritériumoknak történő megfeleltetésre, továbbá a norvég beszállítók a feladatra történő felkészítésére.

A két hidrogénüzemű RoPax hajót (roll-on/roll-off passenger; a teherjárművek mellett utasokat is szállító komphajó) a Norwegian Ship Design tervezte. Mindkettő 117 méter hosszú lesz, és 120 autót, továbbá 599 utast szállíthat. A Norwegian Ship Design azt állítja, hogy a kompok akár teljes mértékben is képesek lesznek hidrogénnel működni, ehhez naponta öt–hat tonna legegyszerűbb és legkönnyebb kétatomos gázra lesz szükségük, amit helyben, Bodøban állítanak elő.

A Norvég Közútkezelő, a Statens Vegvesen 2022-ben ítélte oda a Torghatten Nordnak az új kompok megépítésének és üzemeltetésének a jogát – a versenytárgyalási eljárás során három társaság versengett az úttörő projektben való részvételért. Mivel a hajók alapvető kereskedelmi szolgáltatást fognak nyújtani a lakosoknak és a helyi halászati ágazat szereplőinek, a szerződés betűje szerint a tengeri járműveknek üzemük során legalább 85 százalékban tisztán hidrogénnel kell működniük. A megállapodás előírja azt is, hogy a hidrogén előállítása nem járhat szén-dioxid kibocsájtással.

Bodø és a népszerű idegenforgalmi célpont Lofoten-szigetek között jelenleg 2012 óta üzemelő LNG-üzemű kompokkal tartják fenn a forgalmat. Ilyen nagy távolságon (néhány híján száz kilométerről van szó) és rendre mostoha tengeri körülmények között korábban még nem zajlott hidrogénüzemű kompokkal RoPax forgalom.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek