Nosztalgia Gödöllőn

iho/vasút   ·   2011.11.22. 10:00
title

Egy évszázada, 1911. november 25-én nyílt meg a gödöllői HÉV ma is használt Cinkota–Gödöllő szakasza a kavicsbányai emelkedővel, ezzel a hálózat elérte teljes kiterjedését. A vonatok korábban Csömör felé jártak, Kerepes volt a vonal végállomása. Az évforduló alkalmából, november 26-án nyílt napot rendeznek a cinkotai kocsiszínben és a járműjavítóban. A helyszínt nosztalgiavonattal is megközelíthetik, amely az Örs Vezér tere és Gödöllő között jár majd. A szerelvényt egy Csepelen még javában közlekedő, de a többi HÉV-vonalról már évtizedek óta eltűnt MIX/a motorvonat fogja alkotni. A 825-613-826-os pályaszámú szerelvényt az esemény alkalmából átfestették a cinkotai főműhelyben az eredeti színösszeállítás szerint. A sorozat a hetvenes években kapta meg a jelenlegi arculatát.

A különleges fényezésű kis egység gyorsvonatként fog közlekedni (Gödöllőn csak néhány éve szűnt meg ez a vonatnem), a két végállomáson kívül Cinkota, Kerepes és Mogyoród állomásokon áll meg. A nosztalgiavonaton a BKV rendes díjszabása szerint lehet utazni, tehát Cinkota és Gödöllő közé kiegészítőjegyet kell vásárolni. Az esemény alkalmából a gödöllői királyi váróban kiállítás nyílik, hasonlóan a nagyiccei delta végén található egykori Sashalom, piactér megállóhoz. Itt a szintén századik születésnapján ünneplő egykori rákosszentmihályi HÉV-ről nyílik kiállítás. A rendezvényeket év végéig lehet megtekinteni. Fontos tudni, hogy a cinkotai csarnokokat csak vezetéssel lehet megtekinteni, ezekre érdemes még reggel időpontot foglalni.

A vonat néhány napja készült el Cinkotán, a tervek szerint a következő főműhelyi felújításig (ez három év múlva várható) ezzel a fényezéssel fog közlekedni. A motorvonat a gödöllői fellépés után visszatér Csepelre, de a nyáron várhatóan Szentendrén is feltűnik majd<br />Papp Szabolcs felvételére kattintva galéria nyílik

Kapcsolódó hírek