Nyár végére elkészül a Magnus Aircraft pécs-pogányi gyártóüzeme

MTI   ·   2019.04.18. 16:00
400px_magnus

A beruházás helyszínén csütörtökön megtartott bokrétaünnepen a Magnus Aircraft Zrt. közölte: az épületben ezerkilencszáz négyzetméteres összeszerelő üzem és háromszáz négyzetméteres irodahelyiség épült fel. A létesítményrészben tavaly október végén indult el a termelés. Az épülő kompozitelem-gyártó üzem a már működő repülőgép-gyártó egységet fogja majd kiszolgálni. Évente 200–220 kompozit repülőgéptest gyártását tervezik, a létesítmény további hatvan–hetven embernek ad majd munkát.

A Magnus Aircraft pécs-pogányi üzemében kompozit repülőtesteket fognak gyártani

A kétmilliárd forint értékű fejlesztés februárban indult, a tervek szerint a nyár második felében kezdődik a próbaüzem a létesítményben. A Magnus összeszerelő-üzemegységében és az irodaépületben jelenleg mintegy hatvan ember dolgozik. Október óta hét repülőgépet gyártottak le az üzemrészben, amelyben évente kilencven repülőgép összeszerelését tervezik.

A cég korábbi ismertetése szerint a Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas. Emellett kifejlesztett egy olyan gépet, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik, és szintén kompozit anyagból készült, így alacsonyabb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más repülőknek.

A magyar kormány az összesen 5 milliárd 160 millió forintos beruházással felépülő létesítmény kialakításához 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. Boros László vezérigazgató közölte: a cég 2017-ben több mint 150 nmillió, tavaly több mint 300 millió forintos nettó árbevételt ért el. A beruházások miatt mindkét évben a cég eredménye pozitív nulla volt. A csütörtöki eseményen az épülő kompozit üzem legmagasabb pontjára kitűzött bokrétát a cég által gyártott két repülőgép is átrepülte.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek