Nyíregyházi Repülőnap, ötödszörre

Károly Szabolcs   ·   2016.09.08. 08:45
400px_nyiregyrepnap16

A 2015-ös szünet után 2016 szeptemberének első vasárnapja ismét ezreket vonzott a Nyíregyházi Repülőtérre. Habár az V. Nyíregyházi Repülőnap az eddig megszokott programokhoz képest nemigen mutatott rendkívüli érdekességeket, a nyárias idő, valamint a díjmentes belépés családok és az aviatika barátainak ezreit vonzotta az északkelet-magyarországi megyeszékhely északnyugati szélén elterülő létesítményhez.

A repülőteret üzemeltető Tréner Kft. ezúttal is felsorakoztatta gépparkját: többek között Zlin-142-eseket, Piper PA28-asokat, Cessnákat, a jó öreg AN-2-es Ancsákat, vagy a Gawront. A légibemutatók délelőtt tíz órától kezdődtek: Zlin-kötelékrepülés, majd repülőgépes léggömbvadászat indította az égi programokat. Dél környékén érkezett Veres Zoltán Európa-bajnok és többszörös Guinness-rekorder műrepülő. Az 1982 óta repülő, a Nyíregyházi Főiskolán 1986-ban repülőmérnökként végzett, valamint a Malévnál is évekig pilótaként dolgozó Veres amerikai eredetű, MXS típusú gépével festette meg az eget. Az orsókkal, alacsony áthúzással, kés-figurával, háton repüléssel tarkított műsor végén a már szinte védjegyévé vált hatalmas füst-szívet és nyilat pingált az égre. A nyíregyházi származású műrepülő leszállás után interjút is adott a rendezvény ceremóniamesterének.

Egy év kihagyást követően, idén ötödjére is repülőnappal köszöntötte az őszt Nyíregyháza. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Fazekas Böbe, a külön nem jelölt felvételeket a szerző készítette)

A forgószárnyas légijárműveket kedvelők sem panaszkodhattak: Kamov Ka-26-os és Eurocopter AS 365 N3 Dauphin 2 helikopterek bemutatóztak. Habár a szovjet gyártmányú, HA-MCH lajstromú mezőgazdasági gép nem éppen új, agilitása mit sem változott: könnyedén lehet vele lépésben oldalazni, vagy előre-hátra mozdulni, ami például a szőlőpermetezésnél hasznos. Francia társa, a HA-BGA lajstrommal „anyakönyvezett” Delfin már újabb és persze sokrétűbb technológiát képvisel, kiváló dinamikával ereszkedik alá a magasból, vagy éppen halad oldalirányba, ha pilótája arra utasítja.

A műsorban ejtőernyős célbaugrás is szerepelt: egy Ancsa emelkedett a magasba az ernyősökkel, hogy onnan a pár négyzetméteres kijelölt területre érkezzenek – a forró levegő miatti turbulencia miatt több-kevesebb sikerrel. Továbbá nem hiányozhattak a sárkány- és vitorlázórepülő bemutatók sem. A város körüli sétarepülésre is egész nap sorok jelentkeztek: Piperek és Ancsák egymást váltva szálltak fel vagy éppen landoltak. A légiparádé zárásaként Veres Zoltán visszatért egy újabb kűrre, és mutatta meg ismét, hogy milyen lélegzetelállító mutatványokat lehet végrehajtani az alig hatszáz kilós, együléses repülővel.

A nyíregyházi származású Veres Zoltán Európa-bajnok műrepülő kétszer is látványos légishow-t mutatott be hazai közönsége előtt

A földi műsorszámok részeként triálbemutatót lehetett megnézni, továbbá a rendőrség és a tűzoltóság is betekintést engedett egy-két járművébe; a gyerekek örömére gyakran be is kapcsolták a szirénákat. A kisebbeket mini-vidámpark várta ugrálóvárral, dodzsemmel, íjászattal és több más szórakoztató dologgal. A rendezvény záróakkordjaként délután négykor Peat Jr. & Fernando, valamint a Sheela művésznéven ismert Erdélyi Csilla énekesnő egyórás élő koncertje mozgatta meg a nagyérdeműt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.