Nyolcas szolgálatra készül

iho/vasút   ·   2012.10.31. 16:30
00

Nem kellett messzire vinni az idén a hatvanadik évét töltő M 251-est: a cinkotai remiz udvaráról tolták fedél alá, hogy teljes, fővizsga-szintű felújítást kapjon. A kocsi nem ismeretlen a nosztalgiamenetek kedvelői előtt: a kilencvenes években egy PXV sorozatú pótkocsival és – másik motorkocsi híján – vagy egy LVI-os, vagy egy LVII-es Tigris mozdonnyal egy szerelvénybe sorozva fel-feltűnt a HÉV különböző ünnepségein.

Nem sokkal a kivonás után, vendégforgóvázon<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(forrás: VEKE gyűjtemény)

Az MVIII sorozat tizennégy járművét 1952-ben építették a MÁV Dunakeszi Járműjavító Üzemében. A kocsikat a velük harmonizáló, bár tíz évvel idősebb PXV pótkocsikkal csatolták néha igen hosszú szerelvényekbe. A típus a szolgálatát a ráckevei vonalon, 1991-ben fejezte be, de sokáig voltak félreállítva, elbontásukról csak 1995-ben határoztak. Közben 1994-ben a cinkotai főműhely helyreállította a 251-es pályaszámú kocsit, tehát az elvi lehetőség meglett volna egy másik kocsi felújítására is az egységes szerelvényhez.

Nosztalgiamenetben Csepelen, a szerelvényt másik motorkocsi híján az LVI húzza

Az idei ünnepségeken viszont szinte biztos, hogy szólóban, de legalábbis mellékkocsi nélkül közlekedik majd az MVIII-as. az 511-es pályaszámú pótkocsi üzemképes felújításáról nem született döntés, maradt Szentendrén a múzeumban.

Kapcsolódó hírek