Nyolcvanéves veszteség: megtalálták a lelőtt cseh bombázót

iho.hu   ·   2021.06.08. 09:00
1024px-New_Zealand_Wellington_Bombers_in_England1939

Megkezdődött a személyzet azonosítása. A II. világháborúban csaknem kilencven cseh pilóta harcolt a Királyi Légierőben.

Az 1941-ben lelőtt gépet, a RAF színeiben harcoló cseh személyzet maradványaival együtt nemrég találták meg Hollandiában, Nieuwe Niedorp megyében – adta hírül a CTK hírügynökség a Cseh Köztársaság hágai nagykövetségének bejelentése nyomán.

A roncs öt személy maradványait rejti magában, a gép a RAF kötelékében repült, közölt további adatokat a prágai külügyminisztérium. A Vickers Wellington 1c T2990 típusú kétmotoros a 311-edik századhoz tartozott, és 1941 júniusában, egy brémai bevetésről hazafelé tartva lőtte le egy német vadászgép.

Vilem Bufka volt az egyetlen túlélő, aki német fogságban érte meg a háború végét. Alois Rozum, Leonard Smrcek, Vilem Konstatsky, Jan Hejna, és Karel Valach eltűntnek számított.

A szögletes törzsű Wellington (fotók: Wikimedia)

Eddig nem akadtak nyomára a Wellingtonnak, most, hogy megtalálták, a roncsban rekedt maradványok azonosítását kezdték el, ami hónapokig is eltarthat, írja a továbbiakban a CTK. Közben megkezdték a roncs mentését is: a közlemény nem tartalmazza a pontos helyszínt, tehát azt sem tudni, hogy valahol szárazföldön vagy a partmenti vizekben találtak-e rá a gépre. (Info: Gaál Tibor)

A Vickers Wellington a legnagyobb példányszámban gyártott brit bombázó volt, több, mint 11400-at építettek belőle. Kategóriájából az egyedüli típus, amely végig harcolta a háborút, igaz, a világégés második felében fő feladatát átvették olyan, nagyobb és modernebb konstrukciók, mint az Avro Lancaster. A Wellington azonban ekkor is hasznosnak bizonyult, leginkább mint tengeralattjáró-vadász. Könnyen felismerhető szögletes törzskialakításáról, repülték ausztrál és kanadai személyzetek is.

A RAF egyik cseh századának tagjai

Csehszlovákia 1938-as feldarabolása után számosan kerültek a cseh repülőkatonák közül a francia légierőhöz, majd Franciaország összeomlása után Nagy-Britanniába menekültek, és a Királyi Légierőn belül saját századokat alapíthattak. Az Angliai Légicsatában csaknem kilencven csehszlovák pilóta harcolt a Luftwaffe ellen, Hurricane gépekkel. Az egész háború és Britannia sorsát eldöntő összecsapás-sorozat során, majd a későbbi harcokban, amikoris a korabeli RAF-közvélemény szerint bátor és kemény harcosoknak bizonyultak, hatvan körüli légigyőzelmet értek el. A legsikeresebb nem-brit pilóta is cseh volt, Josef František, 17 igazolt győzelemmel. A Nagy Britannián kívülről érkezett pilóták közül a legtöbben a lengyelek voltak, utánuk következtek létszámba az Új Zéland, Kanada és Csehszlovákia felől érkezettek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek