Nyolcvan szerkezetkész családi ház fecskéknek a 70-esen

iho   ·   2022.05.01. 12:00
00_fecskebolcsok

A MÁV a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve már tavaly számos vasútállomáson helyezett ki fecskebölcsőket. Most a Zöld Dunakanyar Alapítványtól a Zöld Dunakanyar Program keretében újabb nyolcvan fecskebölcsőt kapott a vasúttársaság, aminek közel a felét már felszerelték a Dunakanyar négy megállójában.

A fecskék korábban szívesen építettek fészket a vasútállomásokon, de az épületek felújítása, korszerűsítése miatt máshol kerestek lakhelyet. A vasúttársaság segíteni szeretné a madarak visszatelepítését az arra alkalmas helyek biztosításával, ezért döntöttek a kerámiából készült műfészkek felszerelése mellett.

(fotók: MÁV)

A Zöld Dunakanyar Alapítvány is támogatja a hazai fecskeállomány gyarapodását, ezért a Zöld Dunakanyar Program részeként nyolcvan fecskebölcsőt adományozott a MÁV-nak. Ezekből négy helyszínen összesen harmincnyolcat szereltek fel a MÁV munkatársai a héten. Nagymaros-Visegrádon tizenhat, Kismaroson és Nagymaroson hat-hat, Verőcén pedig tíz új fecskeotthon várja a lakhelyet kereső madarakat. Tervezetten a további negyvenkettőt is hamarosan felszerelik.

A fecskebölcsők mellé fecskepelenkaként funkcionáló deszkákat is rögzítenek, hogy az állomás környezete is minél tisztább maradhasson.

Tavaly a MÁV munkatársai a Szeged–Békéscsaba vasútvonal mentén kilenc, a dél-dunántúli térségben tíz állomáson helyeztek el 180-180 fecskebölcsőt. Idén újabb tíz dél-dunántúli helyszínre szeretnének kirakni további százhatvanat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek