Nyomoznának a Volánbusz ingatlanügyei miatt

MTI   ·   2011.11.27. 11:29

A Volánbusz Zrt. 2005 és 2008 között 5,5 milliárd forint értékű, állam által rábízott tulajdontól vált meg, és ezeket azonnal vissza is bérelte. Budai Gyula szerint nyolc ügyben összesen 12 különböző nemzetiségű offshore cég vett részt, de ezekről mind a mai napig nem tudni, hogy kik állnak a cégek mögött, kiktől bérli vissza a Volánbusz Zrt. az ingatlanokat.
A kormánybiztos arról is beszámolt: az ingatlanokat nagyjából valós értéken adták el, ugyanakkor „az érdekesség a bérleti díj meghatározása”. Úgy vélekedett: olyan cégektől bérelhetik vissza az érintett ingatlanokat, ahol a tulajdonosi háttér feltehetően a Volánbusz vezetőiből kerülhetett ki. Budai Gyula eléggé valószínűtlennek nevezte a havi ezer forint plusz áfa bérleti díjat, amely több ingatlan esetében fennáll. A kormánybiztos bírálta a fóti garázs szerződését is, ahol a Volánbusz a saját tulajdon területén egy offshore céget bízott meg a telephely létrehozásával. Tőlük havi 23 millió forintért bérlik azt vissza, amely teljesen gazdaságtalan.

A kormánybiztos a nemzeti fejlesztési tárcához fordul a bérleti szerződések felülvizsgálata érdekében, valamint megkeresi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt az államot adóbevételek kapcsán ért kár feltárása miatt.

Kapcsolódó hírek