Okány, Biharnagybajom: eredeti fényükben pompáznak a felvételi épületek

MTI/iho   ·   2023.05.12. 12:00
okány

A korábban átadott három után további két vasútállomás kaphatta vissza eredeti arculatát a Magyar Falu Program keretében.

Idestova másfél éve, 2021 augusztusában jött létre az a támogatási szerződés a Miniszterelnökség és a MÁV között, amelyben a felek rögzítették, hogy a Magyar Falu Program keretében a vasúttársaság kétmilliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást használhat fel vasútállomások fejlesztésére. Mád, Szany-Rábaszentandrás és Zichyújfalu után Okány vasútállomás már a negyedik helyszín, ahol az utazóközönség a Magyar Falu Programnak köszönhetően kulturált és modern környezetben válthat jegyet, várakozhat. 

A 128-as számú vasútvonal mentén fekvő Okány vasútállomáson a Magyar Falu Program keretében a felvételi épület és környezete mintegy 72 millió forint értékű beruházás keretében újulhatott meg. A munkálatok során az épület homlokzatát valamennyi nyílászáró cseréjével, az építéskori állapotnak megfelelően állították helyre. A beltérben megújult a forgalmi iroda, a pihenőhelyiség és a szolgálati mosdó. Az iroda mellett klímaberendezést kapott a váróterem, amelyben USB-töltőasztalt és jegykiadó automatát is elhelyeztek. Az épület emeletén a távközlési szakszolgálat önálló helyiséget kapott. Az épület környezetét térkőburkolat és rendezett zöldfelületek szépítik. Az okányi vasútállomáson húsz férőhelyes, fedett kerékpártároló szolgálja a helyiek kényelmét. 

Az említett számú, Békéscsaba–Kötegyán–Vésztő–Püspökladány vasútvonal egyvágányú, nem villamosított és 124 kilométer hosszú. A Békéscsabától Gyuláig tartó szakasz fővonalnak számít, a többi mellékvonalnak minősül. Az állomásfelújításban ugyancsak érintett Biharnagybajom is a 128-as vonal mentén fekszik. A vasútállomásnak Füzesgyarmat vasútállomás és Sárrétudvari megállóhely a szomszédja.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Ne mássz a vonat tetejére, életveszélyes és tilos!

MÁV/iho   ·   2024.03.20. 09:00

Ismét egy fiatal életébe került Budaörsön, hogy vasútüzemi területen illegálisan felmászott egy mozdony tetejére, ahol a 25 ezer voltos felsővezeték közelében halálos áramütést szenvedett. A MÁV újból és újból kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos!