Önálló buszsáv épül a Budaörsi úton

iho/közút   ·   2011.07.13. 16:56

A Budaörsi útona Virágpiac és a Gazdagréti út között az útpálya szélesítésével kialakítandó buszsáv kivitelezése az utolsó fázishoz érkezik. Július 14. és 16., illetve július 20. és 22. között aszfaltozási munkákat végeznek, emiatt időszakosan forgalomkorlátozásra, félpályás útlezárásra kerül sor több alkalommal.

A buszsáv nyomvonala a Google térképén

A buszsáv 255 millió forintba kerül, ennek 85 százalékát Európai Uniós támogatásból fedezik. A projekt keretében 790 méter hosszan szélesítik ki az utat és megújulnak az ezen a szakaszon érintett közművek is. A buszsáv létesítése miatt két helyen a meglévő kerékpárút nyomvonalát is kiigazítják, valamint egy autóbuszmegálló is megújul a munkák során.

A projekt során a meglévő útpályát is felújítják. Kamerarendszert is kiépül: 2 helyen 1-1 kamerapár figyeli majd a buszsáv forgalmát. A projekt keretében a közúti forgalmat nem korlátozzák, a buszok új sávon kapnak majd lehetőséget a gyorsabb haladásra.

A főváros szerint így csökkenek a csúcsidőben tapasztalt torlódások, az önálló buszsáv kiépítésével a menetidő rövidebb, a tömegközlekedés pedig kiszámíthatóbb lesz.

A fejlesztés előnyeit nem csak az erre közlekedő 40-es, 240-es és 240E jelzésű autóbuszokat naponta igénybe vevő 19 ezer utas érzékeli majd, de előnyt jelent a személyautóval közlekedők számára is. A tömegközlekedés feltételeinek javulásának hatására a környező településeken is többen választják majd a tömegközlekedési eszközöket a személygépkocsival szemben – a BKK reményei szerint.


A projekt kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft., a munkák befejezésének határideje 2011. július 31.

Kapcsolódó hírek