Óriás teherszállító Ferihegyen

iho   ·   2013.04.17. 09:00
cim

A kertben játszó zuglói óvodások csodákat meséltek tegnap: valami óriási repülőgép szállt nagyon-nagyon lassan a fejük fölött. A jelenséghez tudni kell, hogy egy szokatlanul nagy gép esetében annak sebessége szokatlanul kicsinek tűnik az avatatlan néző számára... Nem először jár nálunk ez a behemót, de minden érkezése esemény. A Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály készített hangulatos képsorozatot és összefoglalót a Ruszlán ferihegyi leszállásáról.

Hatalmas vendég köszönt be kedden a Ferihegyi repülőtér 13-as bal pályájára: a kijevi Antonov Design Bureau által üzemeltetett AN–124-100M-150 típusú óriás teherszállító repülőgép.

Az AN–124-es Ruszlánt eredetileg a szovjet légierő számára fejlesztették ki stratégiai szállítógépként. Képes akár 150 tonna hasznos terhet elszállítani 5400 kilométeres távolságra.

Érkezés a 13 L pályavégre, az 1. futópálya karbantartás miatt zárva volt<br>Klikkeljen a képre és nézze meg Hardy Mihály fotógalériáját!

A gép 1982-es decemberi első felszállása óta azonban nagyot fordult a világ: megszűnt a Varsói Szerződés, az AN–124-esek pedig szinte minden jelentősebb NATO-hadműveletben komoly szerepet kaptak, mind katonai, mind polgári szállítmányok eljuttatásában.

A gépet 4–6 főnyi személyzet és két rakodótiszt üzemelteti, egyik külünlegessége, hogy az orrfutó behajtásával és a teljes orr-rész felhajtásával képes „letérdelni”, hogy minél alacsonyabb rámpán át lehessen berakodni elölről.

Az AN–124-esek a világ legkülönbözőbb pontjaira szállítottak már különleges rakományokat. Így pl. Németországból vittek hatalmas ipari szivattyúkat a fukusimai atomreaktor-baleset kárelhárításához vagy például rendszeresen szállítanak a Boeing-gyár számára a 777-es típushoz hajtóműveket.

Másodpercekkel a betonra érés előtt

Az óriásgép hossza: 68,96 méter, fesztávolsága: 73,3 méter, magassága: 20,78 méter. Utazósebessége 800-850 kilométer óránként, legnagyobb felszálló tömege (MTOW): 405 tonna.

Spotterek, figyelem: a Ruszlán a leadott repülési terv szerint hétfőn, helyi idő szerint 12.30-kor indul el Budapestről.

Kapcsolódó hírek