Orosz helikopterrendelés az olasz–orosz AW139-ből

iho/repülés   ·   2013.01.28. 15:00
AW139-HeliVert_cim

Az orosz védelmi minisztérium hét, orosz összeszerelésű AgustaWestland AW139 típusú, olasz helikoptert vásárol – adja hírül a Jetfly. A „Roszoboronposztavki” oldalon közzétett grafikon szerint a helikopterek beszerzése 630 millió rubelbe kerül. Ugyanakkor valószínűleg a tervezett összeg csökkenni fog, mivel a forgószárnyasokat tender keretében kívánják beszerezni, amelyeket VIP-szállításokra terveznek alkalmazni.

A pályázat kiírását 2013 februárjában tervezi a védelmi minisztérium, és a tervek szerint októberben hirdetik ki az eredményt. Az olasz AW139 típusú helikopterek gyártásával a HeliVert közös vállalat foglalkozik a Moszkva közelében található Tomilinben. Egy magát megnevezni nem kívánó hírforrás elmondása szerint egy olasz helikopter orosz „összeszerelésben” 15-20 millió dollárba kerül, így a hét darab forgószárnyas legkevesebb 105 millió dollár.

Oroszországban jelenleg folyik egy új, az AgustaWestland AW139 típushoz hasonló, többcélú helikopter fejlesztése, amely a végéhez közeledik. Az új orosz forgószárnyas – a Ka–62 – várhatóan 2013 tavaszán–nyarán emelkedik első ízben a levegőbe. Az új helikopter gyártására az Arszenyevben található „Progressz” gyárban kerül majd sor. A védelmi minisztérium tervezi a hazai típus beszerzését is, amelyeket katonák szállítására, valamint teherszállításra kíván alkalmazni.

Az első, orosz összeszerelésű, A 60001 oldalszámmal ellátott AW139 helikopter 2012. december 18-án gurult ki a gyárból, majd másnap a „szűzrepülésére” is sor került. 2013 februárjában várhatóan a második orosz AW139 – 60002 oldalszámú – is megkezdi a tesztsorozatot. A HeliVert évente minimum 20 darab helikopter gyártására képes.

Néhány nappal ezelőtti nyilatkozatában a magyar honvédelmi miniszter, Hende Csaba nem zárta ki, hogy a magyar honvédség számára is AW139-es helikoptereket szereznek be.

Kapcsolódó hírek