Orosz hordozórakéta, amerikai műhold

MTI   ·   2012.10.15. 08:10

Az augusztusi kudarcot követően az orosz Proton hordozórakéta vasárnap kiköszörülte az orosz űriparon esett csorbát, miután sikerrel juttatott Föld körüli pályájára egy amerikai műholdat.

A Proton-M az Intelsat 23 távközlési műholddal moszkvai idő szerint 12 óra 37 perckor startolt a kazahsztáni Bajkonurról. Később a Briz-M gyorsító fokozat a tervezett pályára juttatva a műholdat, levált arról.

A Proton űrrakétát idén már a nyolcadik alkalommal lőtték fel. A rakétatípus – elkészülte óta – a 380. alkalommal startolt el a Földről.

Az Intelsat 23 egy több mint 2 és fél tonnás indítási súlyú, úgynevezett hibrid kommunikációs műhold, amelynek hatóköre kiterjed majd Észak- és Dél-Amerikára, a Karib-tenger térségére, Nyugat-Európára, Afrikára és néhány csendes-óceáni, illetve atlanti-óceáni szigetre is. Működését 15 évre tervezik.

Augusztus hatodikán nem sikerült a Föld körüli célpályára állítani egy orosz és egy indonéz műholdat az orosz Proton-M típusú hordozórakétával. Emiatt a műholdakat nem lehet rendeltetésüknek megfelelően használni. A fiaskó után nem sokkal Vlagyimir Nyesztyerov, a Hrunyicsev űrrakéta tervező és gyártó tudományos központ vezetője lemondott posztjáról. Vlagyimir Popovkin, a Roszkozmosz vezetője augusztus közepén elismerte, hogy a sikertelen fellövést a gyorsító fokozat hibája okozta, ugyanis eltömődött benne az üzemanyag-vezeték. Az orosz űrkutatási hivatal ezért ellenőrzésre visszarendelte az összes Briz-M gyorsítóegységet.

Kapcsolódó hírek