Orosz tankhajók csempésznek olajat Észak-Koreába

iho/hajózás   ·   2017.12.31. 12:00
eszakkorea_tanker_kislid

A Reuters hírügynökség értesülései szerint Oroszország tankhajókkal titokban rendszeresen szállít olajat Észak-Koreának.

Az értesülések két nyugat-európai titkosszolgálat megfigyelésein nyugszanak. Ezek alapján az elmúlt hónapokban legalább háromszor látták el Észak-Koreát kőolajjal az orosz tankhajók. A módszer mind a háromszor ugyanaz volt: az energiahordozó a nyílt tengeren szivattyúzták át az orosz hajókból az észak-koreaiakba.

Tankerek ölelkeznek. Képünk illusztráció, mindenfajta hasonlóság valós eseménnyel csupán a képzelet műve!

Oroszország a kőolaj eladásával nyíltan vét az érvényben lévő ENSZ-szankciók ellen. A szankciókat az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag szavazta meg, többek között erősen korlátozva az üzemanyagok szállítását is. A finomított kőolajszármazékokból legfeljebb évi ötszázezer hordó, nyersolajból négymillió hordó az engedélyezett mennyiség. Ez sorrendben a tizedik szigorított szankció, melyet Észak-Korea ellen, annak rakéta- és atomfegyverprogramja miatt bevezettek.

Ugyanakkor nincsen közvetlen bizonyíték arra, hogy az orosz kikötőkből kifutó orosz tankhajók üzelmei az orosz politika kifejeződései lennének. Az orosz külügyminisztérium és az orosz vámhatóság nem nyilatkozott az ügyben. Az egyik, csempészéssel vádolt hajó tulajdonosa minden ilyen gyanúsítgatást visszautasított, de a Reuters nem tudta ezeknek az információknak a valódiságát ellenőrizni.

Az informátorok közléseit műholdképek is megerősítik, melyeken láthatóak az orosz hajók, amint kifutnak a Csendes-Óceánra. Az is gyanúra ad okot, hogy a hajók a nyílt tengeren kikapcsolták a transzponderüket, amely a pontos pozíciót jelölné.

A Reuters már szeptemberben is tudósított legalább nyolc észak-koreai tankhajóról, amelyek orosz kikötőkből annak ellenére az anyaország felé hajóztak, hogy előzőleg más célt adtak meg. A dél-koreai média ezzel párhuzamosan Kínát gyanúsítja hasonló ténykedéssel, a kínai tankerek rejtélyes nyílt tengeri találkozásai észak-koreai hajókkal is csempészetre utalnak, Kína mindenesetre visszautasította ezeket a vádakat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek