Otthonszülés helyett perononszülés

iho/vasút   ·   2018.09.01. 08:00
Varso_srodmiescie_kislid

Van Varsó központjában egy Śródmieście, azaz Városközpont nevű vasútállomás. Valószínűleg sokan szültek és születtek már vasútállomáson, de Śródmieściének üzembehelyezésétől jó hatvan évet kellett várnia, mire ez a megtiszteltetés érhette. Egy lengyel nő a három peron egyikén hozta világra gyermekét, miután éppen csak el tudta hagyni az állomásra beérkező vonatot. Mivel a 80-as években itt megszüntették az eredeti rendet, azaz a peronok érkezés és indulás szerinti szétválasztását, és az ajtók mindkét oldalon egyszerre nyílnak, nem tudhatjuk, melyik peronon történt az örömteli esemény. A szülés problémamentes volt és a lengyel média hírei szerint csak tizenöt percig tartott.

A Városközpont állomás középperonjáról nézünk az egykor csak az indulást szolgáló oldalperon felé. A belsőépítészet nagyívű (kép forrása: wikipedia)

Az apás szülés már sehol sem rendhagyó, az viszont, hogy mindehhez a rendőrség és az állomási személyzet is asszisztált, annál inkább. Az anyát és a bébit a szülés után rögtön kórházba szállították, de kapcsolódásuk a vasúthoz itt még nem ért véget: a lengyel vasút, a PKP Twitter-üzenetében ugyanis az összes vasúti dolgozó nevében gratulált a szülőknek, és bejelentette, hogy egy ajándékcsomagot is összekészít részükre.

Reménykedünk abban, hogy ez egy elsőosztályú vonatjegy lenne az egész újdonsült család részére mondjuk a romantikus és vasúti világa szempontjából sem utolsó Gdańskba, azaz az egykori Danzigba.

Egy pillanatig eljátszhatunk a gondolattal, hogy Kőbánya-alsón a Monor felől érkező személyt elhagyja egy kismama, aki aztán az állomás pazar lépcsősorán a helyi rendőrség és állomási személyzet szakszerű asszisztálása közepette új életet hoz a világra. Ezután a MÁV-Start a 2009-ben létrehozott, de öt tweet után befulladt Twitter-oldalát újból aktiválja és az egész család kap egy vasúti jutalomutat mondjuk Miskolcra. Az érkezés és az indulás a Gömöri-pályaudvaron is abszolválható, a maximális rugalmasság jegyében.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek