Pályázat a Concordiára: elvontatás vagy szétszedés

iho/hajózás   ·   2012.01.30. 13:01

Az olasz polgári védelem vezetője szerint legalább hét hónapot vesz majd igénybe a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia elszállítása, miközben a hajó rakománya a tengert szennyezi.

A javult meteorológiai viszonyok újraindították az áldozatok keresését. Ma délelőtt a tűzszerészek az óceánjáró falának újabb pontját robbantották be húszméteres mélységben. A búvárok a hajó 4. és 5. fedélzetének kabinjait vizsgálják végig. Eddig 17 halottat találtak, további 16 eltűntet keresnek.

Az oldalán fekvő hajó elmozdítására pályázatot írnak ki. Az eredményhirdetéstől számítva 7-10 hónap kell a Costa Concordia eltávolításához – mondta az olasz sajtónak Franco Gabrielli, a polgári védelem vezetője. A pályázati feltételek és a beadási határidő még nem ismert. Azt sem tudni, hogy a hajót elvontatják-e, vagy pedig a helyszínen szétszedik és darabokban szállítják majd el.

A hajó tizenhét tartályában levő üzemanyag kiszivattyúzására minden készen áll, a munka azonban szerda előtt nem kezdődik el. Addig is problémát jelentenek azonban a Costa Concordiából a vízbe szivárgó tisztítószerek, a főzéshez és a karbantartáshoz használt olajok. A polgári védelem nyilvánosságra hozta a hajón szállított vegyi anyagok és a raktárakban található élelmiszerek negyvenoldalas listáját. Többek között negyvenegy köbméter gépolaj, közel két tonna fagyasztott hasábburgonya és ugyanennyi marhahús kerülhet a tengerbe.

A Giglio szigetén élők hétfőn délután tartanak lakossági gyűlést saját érdekeik jogi védelméről. Az 1465 lakos attól tart, hogy a sziget partjainál elsüllyedt hajó visszavetheti a helyi idegenforgalmat a környezetszennyezés miatt. Mérlegelni fogunk egy esetleges kártérítési követelést – nyilatkozta Sergio Ortelli, Giglio polgármestere.

Kapcsolódó hírek