Pályázat a köteles kompok átalakítására

MTI   ·   2011.08.25. 16:38

Augusztus utolsó napjáig lehet pályázni a Bodrogon és a Tiszán működő köteles kompok átalakítási támogatására, az átalakítás magasabb kötélvezetést jelent – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázati felhívása a csütörtöki Hivatalos Értesítőben jelent meg.

A felhívás kitér arra, hogy a Tisza és a Bodrog folyókon jelenleg üzemelő köteles kompok – a vízi úton keresztben kifeszített kötelük miatt – akadályozzák a hajózást. A felhívás alapvető célja a közlekedés biztonságának a javítása azáltal, hogy a kötélvezetés átalakításával a folyókon keresztben haladó kompok miatt a hosszirányú hajózás akadályoztatását a minimumra mérsékeljék.

Egy 2002-es miniszteri rendelet rögzítette, hogy a 2002. április 7-ét megelőzően létesített köteles kompokat – amennyiben a komp kötele a rendeletben meghatározott magasságnál alacsonyabban van átvezetve a vízi út felett – át kell alakítani. Erre szolgál a mostani felhívás. A pályázaton azon önkormányzatok, illetve üzembentartók vehetnek részt, amelyek a két folyón üzemelő komppal közszolgáltatást látnak el. A támogatás legfeljebb a beruházási érték 80 százaléka.

A pályázatot augusztus 31. délig kell beadni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium légi- és vízi közlekedési főosztályához. A pályázat elbírálásának határideje szeptember 20., a szerződéskötés pedig október 10. és 20. között lesz. Az átalakítást 2012. május 31-ig kell befejezni.

Kapcsolódó hírek