Pécsi rekord: négyszázezer forint egyetlen buszjegyért

iho/közút   ·   2012.01.20. 11:49

Egy kalauzokkal való dulakodás miatt indult bírósági eljárás során nemrég kiderült, hogy a pécsi helyi járatokon dolgozó ellenőrök komoly jutalékos rendszerben dolgoznak. Ha egy rajtakapott bliccelő a helyszínen kifizeti a büntetését, akkor száz forintból hatvan, ha csak később, csekken, akkor százból ötven forint üti a jegyellenőr markát. A Bama.hu arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt évben milyen hatékonysággal dolgoztak a Pécsi Közlekedési Zrt. kalauzai. A cég nem titkolta az adatokat: átlagosan naponta közel húsz bliccelőt csípnek el az ellenőrök a buszokon.

– Tavaly több mint hétezer-ötszáz ügyünk volt az ilyen típusú szabálysértések miatt, ezek mindegyike pótdíj kiszabását vonta maga után – közölte Bárdossi Marianna, a Pécsi Közlekedési Zrt. sajtóreferense. – A pótdíj összege 2011-ben több mint tizennyolcmillió forint volt.

Mint megtudtuk, több személy tartozása már hatalmasra duzzadt, mert a büntetést többszöri felszólításra sem voltak hajlandóak kifizetni. A listavezető a kamatokkal együtt közel négyszázezer forinttal tartozik már.

Tavaly 5,2 százalékkal kevesebb jegyet, illetve bérletet adtak el Pécsett, mint 2010-ben.

Kapcsolódó hírek