Péntektől újra kör-IC!

Károly Szabolcs   ·   2015.11.17. 18:45
400px_koric

A kör-intercityket majd tíz évvel ezelőtt, 2006 decemberében, az ország keleti részére kiterjeszett ütemes menetrend elindulásával hívták életre. Az intercity-ütembe pontosan illeszkedő, a kelet-magyarországi vasúti közlekedés gerincét jelentő járatok útjuk során egy kört tesznek meg Északkelet-Magyarországon: a főváros Keleti és Nyugati pályaudvarait kötik össze úgy, hogy a 80-as és a 100-as vonalon haladva Nyíregyházán fordulnak vissza. A szabolcsi megyeszékhelyen felül olyan fontos átszállópontokat érintenek, mint Debrecen, Füzesabony, Szerencs, Miskolc, Püspökladány, Szolnok vagy Cegléd, ahol a fő- és mellékvonalak ráhordó járatai megfelelő csatlakozást biztosítanak hozzájuk. Az öt vonatpárból álló szolgáltatás mindig is magas népszerűségnek örvendett, főképp a Füzesabony, Miskolc és Szerencs környékéről Debrecenbe vagy azon túlra (és vissza) utazók körében. A Keleti felől kétóránként a Nyugati irányába induló vonatok virágokról (dália, jázmin, kamilla, rózsa, tulipán), a hasonló időközönként a Nyugatiból a Keletibe tartók pedig hazánk néhány védett madaráról (holló, páva, rigó, kócsag, vércse) kapták elnevezéseiket.

November 20-ától a bő másfél éve kettévágott kör-intercityk visszatérhetnek teljes útvonalukra. A szerző 2015. május 15-én készített felvételén a Rákóczi-emlékmozdonnyal érkezik Északkelet-Magyarország egyik legfontosabb csomópontjára, Szerencsre a csak Nyíregyháza és a Keleti pályaudvar között közlekedő Rigó IC

A járatok a 100-as vonalon az elmúlt évek során zajló átépítések okán többször is ketté lettek vágva egy időre Nyíregyházán. A munkálatok oroszlánrészét tavaly és idén elvégezték, váltakozó állomásközökben történő állandó egyvágányozással, a vágányzári menetrendek pedig tavaly március óta folyamatosan a szabolcsi megyeszékhelyet jelölték ki a már csak „félkör” járatok egyik végállomásának. A majdnem pontosan húsz hónapos böjtnek azonban pár nap múlva vége: a napokban adták át ünnepélyesen a Szajol és Püspökladány között felújított pályát, így a kör-IC-k is ismét elfoglalhatják helyüket a menetrendben.

A szolgáltatás teljes útvonalra való visszatéréséről a MÁV-Start eleddig semmilyen hivatalos közleményt nem adott ki, mindössze a 100-as vonalra november 22-étől december elsejéig érvényes vágányzári menetrendben vehető észre a kör-intercityk újraindulása – a Nyugati felé tartó járatok induló állomása már Budapest-Keleti pályaudvar –, valamint az Elvirán november huszadikai utazási ajánlatot keresve bukkannak elő a teljes, Budapest-Keleti–Budapest-Nyugati viszonylatú vonatok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek