Pereskedjünk turbulenciáért!

iho/repülés   ·   2011.10.13. 19:04
colgancim

Colleen O’Neal repülőgépe ugyan rendben szállt le, de a hölgy állítása szerint súlyos pszichológiai sérülés érte. A rettegett út még 2009. október 29-én történt, College Station és Houston között. Az általában alig fél órás regionális járat tornádókkal és viharokkal gazdagított térségen keresztül repült át. A gép röviddel a felszállás után turbulens légrétegeken repült keresztül, s közel két órán keresztül ez így is maradt. A beadványban szereplő információk szerint a pilótáknak szóló, repülés előtti meteorológiai tájékoztatás szélnyírás-veszélyre, tornádó és veszélyesen erős szél kialakulásának lehetőségére hívta fel a figyelmet. A gép megpróbált leszállni a texasi Victoria repülőterén, de az időjárási viszonyok miatt megszakította a leszállást.

A beadvány szerint a gép több alkalommal is erősen lesüllyedt, s a felperes úgy érezte, mintha leálltak volna a hajtóművek, úgy zuhant a gép. Colleen O’Neal azt hitte, meg fognak halni, és a sikeres leszállást követően poszttraumatikus stressz szindróma (PTSD) alakult ki nála. Emiatt nem tud repülőgépre ülni azóta, s ez súlyosan korlátozta munkahelyének kiválasztásában is. A repülőgép zötykölődését nehezen elviselő hölgy ugyanis az amerikai szövetségi vészhelyzeteket kezelő ügynökségnél, a FEMA-nal kívánt elhelyezkedni. A kiszemelt munkakörében viszont rendszeresen kellett volna repülnie, amit a 2009-es stresszélmények miatt már nem vállalhatott el. A repülés óta rémálmok és emlékképek gyötrik.

Colgan Air-gép Continental-színekben <br>(fotó: wordpress.com)

S hogy miért a négy alperes? A járatra szóló jegyet a Continental Airlines–tól vásárolta meg. Ez a társaság azóta összeolvadt a United Airlines-szal, így ez a cég is „belekerült a szórásba”. A gépet és a személyzetet a Colgan Air biztosította a repüléshez, melynek tulajdonosa a Pinnacle Airlines. A felperes ügyvédje szerint a légitársaságok hibáztak, mert a gépnek egyáltalán nem lett volna szabad felszállnia ilyen időjárási körülmények között. Corwin Fargason szerint a sikeres leszállás után az utasok és a személyzet közös fotókkal ünnepelte meg az események túlélését.

Kapcsolódó hírek