Phenjan utasszállítóra lőtt volna?

MTI/iho   ·   2014.03.06. 10:38

Dél-Korea bírálta csütörtökön Észak-Koreát amiatt, hogy rakétái két nappal korábban állítólag majdnem eltaláltak egy kínai utasszállító repülőgépet, amelyen 202 ember volt. Egyelőre nem erősítette meg más, hogy a China Southern Airlines légitársaság Tokióból Senjangba tartó járata valóban veszélyben volt. A szöuli védelmi minisztérium szóvivője viszont nagyon veszélyesnek nevezte, hogy Phenjan elmulasztotta előre értesíteni a nemzetközi légiközlekedési hatóságokat rakétaindítási tervére.

Az utasszállító gép tíz kilométer magasan repült, a rakéták pedig húsz kilométeres magasságot értek el, mielőtt becsapódtak a nyílt tengerbe öt perccel a gép átrepülése előtt. Egy meg nem nevezett észak-koreai katonai szóvivő szerdán azt mondta, hogy a február 21-étől keddig tartott rakétagyakorlat a hadsereg rendszeres gyakorlatainak része volt. Nem volt veszélyben sem a regionális biztonság, sem a nemzetközi közlekedés, mert Phenjan „gondosan előre felmérte, hogy (a rakéták) milyen röppályát futnak be, s hogy hol csapódnak be a tengerbe” – jelentette ki az illető. A kínai külügyminisztérium szóvivője az állítólagos veszélyt firtató kérdésre válaszul felszólított minden érintett felet, hogy törekedjen kapcsolatuk javítására, és tartózkodjon a provokációtól.

Dél-Korea szerint Észak-Korea sorozatos rakétaindítása provokáció a térségben folyó amerikai–dél-koreai hadgyakorlat miatt. Phenjan több alkalommal hevesen tiltakozott a gyakorlat ellen, és háborús előkészületként értékelte azt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.