Piacbővülésre számít a Pannonia Ethanol

MTI/iho   ·   2014.06.22. 11:59

A bioetanolpiac bővülésére számít az idén a dunaföldvári etanolüzemet működtető Pannonia Ethanol Zrt., amely tavaly 51,7 milliárd forintos árbevétel mellett közel négymilliárd forintos adózott eredményt ért el.

A cég az első teljes termelési év után másfél milliárd forint osztalékot fizetett a luxemburgi székhelyű alapítónak, az Ethanol Europe S.á.r.l.-nak - olvasható a mérlegbeszámolóhoz csatolt kiegészítésben.

A dunaföldvári gyár<br>(képek: Vörös Attila)

A társaság, amely termelését 2012. áprilisban indította el, a 240 millió liter kapacitású dunaföldvári üzemben 2013-ban 215 millió liter bioetanolt és 152 ezer tonna gabonatörkölyt (DDGS) állított elő - közölte Reng Zoltán, a zrt. vezérigazgatója. 2012-ben 143 millió liter etanolt és 101 ezer tonna DDGS-t gyártottak.

A társaság - mérlegbeszámolójának adatai szerint - az árbevétel túlnyomó részét exportpiacokon érte el, a hazai értékesítésből kevesebb mint kétmilliárd forint bevétele származott. A cég tájékoztatása szerint a Pannonia Ethanol legjelentősebb exportpiaca Nyugat- és Közép-Kelet-Európa. Arról is beszámoltak, hogy előrejelzéseik szerint az idén a kereslet és a kínálat is nő a nemzetközi piacon.

A terméket tehervonatok viszik el. Az etanolvonatok nélkül már szinte semmi forgalom nem lenne a paksi vicinálison...

A zrt. tavaly 33 százalékkal növelte kapacitását, amelynek köszönhetően 2013. október 1-jétől kukoricaolajat is gyártanak az évi 520 ezer tonna kukoricát feldolgozó dunaföldvári üzemben.

A hazai bioetanoltermelés az idén várhatóan tíz százalékkal haladja meg a 2013-as, mintegy 350 millió literes mennyiséget - mondta el Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a tavalyi kukoricaárak kedvezően hatottak az etanolgyártás versenyképességére.

Jobb heteken 3-4 rakott vonat is indul a töltőállomás iparvágányáról

Kapcsolódó hírek