Pilóták, házasodjatok!

Trautmann Balázs   ·   2015.04.20. 08:45

Igen, legalábbis Temel Kotil, a Turkish Airlines vezérigazgatója szerint. Egy pilótajelölteknek tartott rendezvényen felszólalva kijelentette: a katasztrófa megmutatta, a pilóták milyen kritikusan fontos szerepet töltenek be. „Pilóta barátaink életstílusa, akár férfiak, akár nők, igen fontos számunkra.”

A szerelem és az aviatika kapcsolata gyakori téma, a házasság és a repülés kapcsolatáról eddig kevesebbet hallottunk

A vezérigazgató felidézte azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a depressziótól szenvedő Andreas Lubitz a katasztrófa előtt nem sokkal szakított barátnőjével. „Ezért erről a pódiumról is arra biztatom az egyedülálló pilótákat, hogy házasodjanak meg”, idézi a török cégvezető intelmét az AP hírügynökség jelentése.

Temel Kotil ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a légitársaságoknál dolgozó női pilóták aránya továbbra is alacsony. A cég négyezer pilótája közül mindössze negyven a nő, pedig a kedvező arány legalább tíz százalék lenne, tette hozzá.

A török légitársasági elnök természetesnek tartja, hogy a házasság jó hatással van a pilótára

A Turkish Airlines vezetője természetesen nem tért ki arra a problémára, hogy mi történik akkor, ha a házasságon belül vannak problémák, amelyek kihatnak a pilótára. Mi több, a válás sem került elő, mint a házasságok nagy részének következménye, pedig annak az eddigi kutatások szerint nagyon ritkán van pozitív hatása a válófélben lévő felekre.

Az ideális megoldás? A repüléstörténetben viszonylag ritka a pilótaférj és pilótafeleség felállás, talán mert eleve kevés a hölgypilóta

A szerkesztő megjegyzése: Egy másik fontos szempont, amit ugyancsak érdemes megfontolni Kotil nyilatkozata kapcsán, az, hogy a repülőtársadalomban a házasságokon/kapcsolatokon belül előforduló problémák jelentős része épp abból adódik, hogy a férj/feleség pilóta, annak minden, a magánéletre kiható terhével együtt, úgymint távollét, bizonytalan beosztás, kevés szabadidő, a szolgálat során elkerülhetetlen komoly mentális igénybevétel, stb. Vagyis lehet, hogy először a pilóta életét kellene család/házasság-baráttá tenni, és utána lehet még biztosabban állítani, hogy a házasság jó hatással van a pilótára.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek